Comemorarea comemorării. Ce înseamnă pentru Putin parada din Piața Roșie și cum a modificat moștenirea stalinistă – analiză The Economist

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
9 mai 2022, 09:53

Pe 8 mai 1945, la Berlin, generalii rămași ai Wehrmacht-ului s-au predat necondiționat mareșalului Gheorghi Jukov, comandantul Armatei Roșii, și reprezentanților puterilor aliate din Europa, ordonând trupelor lor să depună armele chiar înainte de miezul nopții. Pentru că aceasta a căzut la primele ore ale zilei următoare, conform orei Moscovei, rușii au sărbătorit de atunci 9 mai ca Deni Pobedî (Ziua Victoriei), marcând înfrângerea finală a Germaniei naziste (țările vestice marchează în general evenimentul pe 8 mai), relatează The Economist.

În dimineața zilei de 9 mai 1945, moscoviții s-au revărsat bucuroși în străzi. Mulți s-au adunat în jurul ambasadei aliaților americani, îmbrățișând soldații staționați acolo pe post de gardieni.

Frica lui Stalin

Această izbucnire spontană de extaz popular l-a îngrijorat pe liderul sovietic Iosif Stalin, în special afecțiunea față de aliații străini. În comunismul totalitar, toate expresiile autonome ale sentimentului politic erau suspecte și trebuiau suprimate sau cooptate. Având în vedere acest lucru, Stalin a făcut planuri pentru un eveniment oficial de stat pentru a recâștiga controlul asupra sărbătorilor. Pe 24 iunie, în Piața Roșie din Moscova, forțele sovietice au organizat o paradă militară enormă. Timp de două ore, aproximativ 35.000 de soldați au trecut pe lângă mormântul lui Lenin, sub privirea lui Stalin. Stindardele capturate ale regimentelor naziste au fost coborâte ca tributuri, un gest desprins direct din Roma imperială. Mareșalul Jukov a mers călare pe un cal alb.

Oricine urmărește parada militară din Piața Roșie poate presupune că tradiția a fost neîntreruptă din 1945. Dar nu e așa.

În perioada sovietică, principala paradă militară din Piața Roșie avea loc pe 7 noiembrie, aniversarea revoluției bolșevice. Stalin a retrogradat Ziua Victoriei, temându-se de sentimentul național autentic, care fusese exprimat la sfârșitul războiului (unii sugerează că el se temea și de popularitatea lui Jukov).

Parada a fost reînviată numai sub Leonid Brejnev pentru cea de-a 20-a aniversare de la sfârșitul războiului, din 1965, și a fost repetă în 1985, 1990 și, după prăbușirea URSS, anual începând cu 1995.

The Economist subliniază însă că acestea erau momente de doliu, dedicate suferinței națiunii în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic, când țara a pierdut cel puțin 20 de milioane de cetățeni.

Transformarea adusă de Putin în 2000

Începând cu anul 2000, Putin a transformat paradele de Ziua Victoriei într-o sărbătoare triumfătoare a puterii armate, parte a campaniei sale minuțioase de a rescrie memoria celui de-al Doilea Război Mondial.

În primii ani săi ani la Kremlin, parada de 9 mai a prezentat doar trupe în marș, mai degrabă decât echipamente, ca o deferență față de liderii occidentali care participau uneori. Dar asta s-a schimbat în 2008, anul în care Rusia a invadat Georgia. De atunci, parada a expus cele mai recente arme rusești, inclusiv ICBM-uri cu capacitate nucleară și survoluri ale avioanelor de luptă Suhoi, care lăsau în urmă culorile roșu, alb și albastru ale drapelului rusesc.

„Regimentul Nemuritor”

Așa cum Stalin se temea de spontaneitatea primei sărbători populare din 9 mai 1945, Vladimir Putin se teme de comemorarea la nivel local a Zilei Victoriei, notează The Economist.

Un episod din urmă cu un deceniu: în 2012, un grup de cetățeni din Tomsk, un oraș din Siberia, a demarat un eveniment numit „Regimentul Nemuritor”, marșând de Ziua Victoriei cu fotografii cu membrii familiei care au luptat și au murit în război. Curând, practica s-a răspândit în toată țara. Guvernul Rusiei a cooptat rapid mișcarea. Până în 2015, procesiunile „Regimentului Nemuritor” au fost difuzate la televiziunea de stat, iar materialele promoționale au fost marcate cu logo-ul partidului Rusia Unită a lui Putin. Ulterior, presa liberală a fotografiat grămezi de fotografii aruncate, sugerând că guvernul a angajat manifestanți și le-a dat portrete pe care să le țină la întâmplare.

Tradiția lui Putin

Militarizând parada și preluând controlul asupra sărbătorilor populare, Putin a transformat de fapt Ziua Victoriei din 9 mai într-un fel de spectacol controlat de stat, creat de Stalin la 24 iunie 1945. Legătura a devenit explicită pe 24 iunie 2020, când în mijlocul crizei de Covid guvernul a organizat o reconstituire a paradei lui Stalin. Comemorarea sfârșitului Marelui Război Patriotic devenise o comemorare a comemorării sovietice a Marelui Război Patriotic – un simulacru de memorie istorică.

Multe țări sunt pasionate de fastul militar, dar în cazul Rusiei este ceva neobișnuit. Într-o țară autocratică în care succesiunea a fost întotdeauna o problemă, victoriile în luptă și demonstrațiile de putere armată înlocuiesc alte forme de legitimitate, subliniază The Economist.

Țarul Pavel I, fiul Ecaterinei cea Mare, a fost ucis și pentru că nu a făcut altceva decât să-și defileze trupele în formațiuni complicate în jurul terenurilor de exerciții din Sankt-Petersburg. Nicolae I, un conducător conservator din secolul al XIX-lea, foarte admirat de către Putin, nu a fost niciodată văzut fără uniforma sa militară, iar Nicolae al II-lea s-a pregătit pentru ceea ce era sigur că va fi înfrângerea Germaniei de către Rusia, în Primul Război Mondial, comandând noi uniforme pentru parada sa victorioasă de la Berlin, numai că până  când Germania s-a predat, Imperiul Rus deja nu mai exista.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite