Comemorare la Nagasaki: 72 de ani de la explozia bombei atomice cu uraniu care a provocat moartea a 74 de mii de persoane

Nagasaki a comemorat atacul nuclear care a lovit orașul din sud-vestul Japoniei în urmă cu 72 de ani. Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki au ucis peste 200 de mii de persoane și au avut efecte mulți ani după dezastru. Au precipitat capitularea Japoniei la 15 august 1945 și încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. La Nagasaki a fost azi o ceremonie emoționantă, marcată de un apel al primarului la semnarea unui recent tratat al Națiunilor Unite de interzicere a armelor atomice.

09 August 2017, 19:00 (actualizat 09 August 2017, 19:17) |
Comemorare la Nagasaki

Un clopot a bătut la ora locală 11:02, ora exactă la care a explodat bomba atomică, la 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supravietuițori și apropiați ai victimelor, au ținut un moment de reculegere.

Explozia de la Nagasaki a ucis 74.000 de oameni. Dar efectele radiaţiilor au produs suferinţe de neimaginat, ani de-a rândul. Bomba urma să distrugă, de fapt, oraşul-port Kokura, aflat mai la nord, unde se afla o uzină importantă de armament.  Dar bombardierul B-29 şi-a schimbat ținta în ultimul moment, pur şi simplu pentru că vremea era nefavorabilă.

La câteva zile după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, Japonia şi-a anunţat capitularea - decizie care a deschis calea spre sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

Botezată "Fat Man" (Grăsanul), bomba pe bază de plutoniu a fost lansată de americani asupra orașului Nagasaki la trei zile după "Little Boy" (Băiețelul), bomba cu uraniu care a distrus Hiroshima, provocând peste 140 de mii de morți.

Tomihisa Taue, primarul orașului Nagasaki: "Există aproape 15 mii de arme nucleare în lume.  Tensiunea este în creştere   pe plan internaţional,  atunci când vine vorba  despre situaţia armelor nucleare.  Există temeri puternice  că aceste arme ar putea fi folosite  într-un viitor nu foarte îndepărtat."

La începutul lui iulie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de 122 de state membre ale Organizației Natiunilor Unite. Astfel, toate statele care au capabilități nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfășurate pe marginea semnării tratatului.

Prim-ministrul Shinzo Abe, prezent la ceremonie, nu s-a referit în mod explicit la acest document, însă a făcut un apel la pace, la o lume fără arme nucleare:  "Aici, la Nagasaki, într-un oraş  care continuă să se roage pentru pace,  îmi reafirm angajamentul de a contribui  la construirea unei lumi paşnice,  fără arme nucleare."

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI