Comemorare la Chișinău, la 80 de ani de când trupele sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței

28 iunie 2020, 21:15

La 28 iunie 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța au fost ocupate de Uniunea Sovietică, după ce la 26 și 27 iunie România a primit două ultimatumuri prin care i s-a cerut să se retragă din aceste regiuni. În caz contrar, URSS era gata să declanșeze un război împotriva României.

Pretenţiile teritoriale ale URSS sunt o consecință a Pactului Ribentropp-Molotov și a acordului secret prin care Germania şi Rusia şi-au împărţit sferele de influenţă.

Reprezenţii mişcării Unirea au marcat evenimentul prin depuneri de flori la piatra comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Reprezentanţii Partidului Unităţii Naţionale au marcat evenimentul în faţa monumentului Trenul Durerii din scuarul Gării. Liderul PUN, istoricul Octavian Ţîcu, califică ziua de 28 iunie drept o tragedie a neamului nostru. Întrucât, odată cu ocupaţia sovietică au început şi represiunile împotriva populaţiei locale.

Unioniştii au organizat şi un flashmob în faţa ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, prin care au cerut Moscovei retragerea armatei de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite