Comemorare la 79 de ani de la Pogromul de la București

21 ianuarie 2020, 21:23

Comunitatea evreiască a comemorat astăzi crimele comise de legionari în Bucureşti, în zile de 21 şi 22 ianuarie 1941. La monumentul din faţa sinagogii au venit mai mulți ambasadori, printre care și cel al Statelor Unite ale Americii.

Oamenii şi-au amintit cruzimea legionarilor demiși de generalul Ion Antonescu din guvern, în ianuarie 1941, care au răspuns prin forţă. Garda de Fier a devastat Capitala. A ocupat şi a dat foc mai multor instituții ale statului. Legionarii au comis cele mai mari crime în Cartierul Evreiesc, unde au distrus şi incendiat magazinele, sinagogile şi templele. Mai mulți evrei din București sunt duși cu forța la Jilava și împuşcați în pădure.

Magazine, sinagogi, temple, ateliere şi apartamente evreieşti au fost devastate. În total au fost afectați peste 3.500 de evrei. Ostaşi ai armatei şi civili au fost arşi de vii sau împuşcati pe stradă. În total, au fost ucişi 374 de oameni. Paul Shwartz avea un an în 1941. Părinții i-au povestit cum au scăpat de furia legionarilor.

Singura vină a victimelor a fost aceea că erau evrei.

La 23 ianuarie 1941, Garda de Fier a fost învinsă, înlăturată de la putere şi interzisă. Unii legionari au fost închişi, alţii trimişi pe front. Horia Sima, liderul lor, şi alţi câţiva au fugit în Germania, îmbrăcaţi în uniforme militare nemţeşti. La 27 ianuarie 1941, Antonescu a format un nou guvern şi a instaurat dictatura militară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite