Combinatul Azomureş îşi suspendă producţia de amoniac, din cauza scumpirii gazelor naturale. Angajații: „Ne e teamă. De aici ne câștigăm pâinea”

Combinatul Azomureş își suspendă din nou producția de amoniac, la nici două luni după reluarea activității. Cauza principala o reprezintă scumpirea gazelor naturale. Conducrea companiei spune că soluția pentru a ieși din impas ar fi plafonarea prețului pentru industriile mari consumatoare.

23 Iunie 2022, 11:33 (actualizat 23 Iunie 2022, 19:45) Știrile TVR |

Prețul gazelor naturale a crescut brusc în ultimele zile, susțîn reprezentanții combinatului Azomureș. Pentru ei cântărește mult și faptul că, în paralel, prețul îngrășămintelor produse a scăzut, cum se întâmplă în fiecare an, în perioada de recoltare. În aceste condiții, producția combinatului nu mai este profitabilă.

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: „Există o schemă de ajutor care poate fi aplicată și în România, e o schemă care are cadru legal foarte bine definit de Comisia Europeană , este nevoie însă ca autoritățile din România să aplice această schemă. Noi spunem că e foarte important pentru sezonul agricol de toamnă să fie neapărat aplicată în perioada imediat următoare. ”

Combinatul va mai produce îngrășăminte până la epuizarea stocului de amoniac. 80% din aceasta cantitate va rămâne în țară pentru fermele românești. Combinatul are peste o mie de angajati insa conducerea nu ia în calcul deocamdata solutia șomajului tehnic. Va fi o opțiune doar dacă perioada de suspendare a activității se va prelungi.

Angajați ai Azomureș: „Ies la pensie, îi bai pentru colegii care trebuie să mai lucreze, sunt îngrijorați că unii au rate, unii acum s-au angajat; ce să facă? Unde să se mai ducă?

Sigur că ne e teamă, că, de aici, ne câștigăm fiecare zi de zi pâinea. Suntem optimiști că se va rezolva până la urmă

Ce  să zicem? Nu mai zicem nimic. De cât timp lucrați aici? De 12 ani. Și va e teamă că se închide de tot? Se închide.da. S-o mai închis și altele nu numai asta. Și ce veți face? Merem la sapă…de lemn”.

Combinatul a sistat producția de amoniac și din decembrie până în aprilie, timp în care angajații s-au ocupat de curățenie, întreținere și verificare a instalațiilor.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI