Combinatul Azomureş, care asigură jumătate din cantitatea de îngrăşăminte chimice, îşi sistează producţia. Fermierii, nevoiţi să cumpere fertilizant mai scump din afara ţării

O criză de proporţii ameninţă agricultura României. Combinatul Azomureş, care asigură jumătate din cantitatea de îngrăşăminte chimice, îşi sistează producţia din cauza preţurilor mari la gaze şi energie electrică. Mai sunt stocuri doar pentru o săptămână, aşa că fermierii vor fi nevoiţi să cumpere fertilizant mai scump din afara ţării. Suspendarea activităţii ar putea pune în pericol producţia de cereale de anul viitor şi ar genera scumpiri în lanţ.

07 Decembrie 2021, 18:33 (actualizat 07 Decembrie 2021, 18:55) |

Azomureş produce îngrăşăminte pe bază de azot şi asigură jumătate din nevoile fermierilor români. Este, însă şi un mare consumator de gaze. Conducerea combinatului susţine că preţurile tot mai mari pe care trebuie să le plătească au dus la scumpirea îngrăşămintelor până la un nivel care nu mai poate fi suportat de agricultori.

Azomureş nu a anunţat cât timp va opri producţia, însă fermierii se tem că nu se vor putea aproviziona cu fertilizanţi pentru campania de semănat din primăvară. Nici din România, dar nici din străinătate.

Prețul îngrășămintelor a crescut aproape de trei ori în ultimul an.

Guvernul caută soluţii pentru reluarea producţiei la combinatul Azomureş, de care depind foarte mulţi fermieri.

Ministrul Energiei susţine că Azomureş avea programată încă din vară o revizie tehnică în această perioadă de iarnă.

Deocamdată, oprirea temporara a producţiei nu îi afectează pe cei 2500 de angajaţi ai Azomureş, care îşi păstrează programul normal de lucru.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI