EXCLUSIV

Comandantul Forțelor Aliate din Europa, despre prezența a trei nave americane în Marea Neagră: Garantăm astfel descurajarea și apărarea în regiune, la acelaşi nivel ca în zona Arctică, Mediterana sau Marea Baltică

Strategia NATO privind securitatea în regiunea Marii Negre, dar și stadiul planului SUA de repoziționare a 11.000 de militari din Germania au fost teme principale la conferință organizată de generalul Tod Wolters, Comandantul Forțelor Americane din Europa și al NATO din Europa. Jurnalista TVR Loara Ștefănescu a discutat cu generalul Wolters despre implicațiile prezenței în același timp a trei nave militare americane în Marea Neagră, cea mai importantă prezență de acest tip din ultimii ani. România a fost menționată de mai multe ori în timpul conferinței.

04 Februarie 2021, 21:45 (actualizat 04 Februarie 2021, 22:14) |
EXCLUSIV. Securitatea la Marea Neagră, prioritate pentru NATO
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sprijinul canadian pentru îmbunătățirea activității de poliție aeriană și misiunile actuale ale forțelor spaniole în spațiul aerian al României subliniază trăinicia legăturii transatlantice, a declarat Comandantul Suprem al NATO din Europa.

General Tod Wolters, comandantul Forțelor Aliate din Europa: "Un alt exemplu remarcabil este dislocarea unor avioane fară pilot (drone) MQ-9 la baza aeriană de la Câmpia Turzii din România, consolidând securitatea regională și îmbunătățind încă o dată interoperabilitatea."

Statele Unite au trimis recent în regiunea Mării Negre două distrugătoare: USS Donald Cook și USS Porter și o navă de alimentare. Au exersat misiuni împreună cu aeronave AWACS din structura NATO de avertizare și cu avioane de luptă antisubmarin , misiuni de asigurare a libertății de navigație și de îmbunatățire a interoperabilitatii.

Loara Ștefănescu: "Statele Unite au trimis în regiunea Mării Negre nave de război de mare capacitate. Cum se explică această creştere importantă a posturii navale americane aici? Care este semnificaţia acestei prezențe întărite?"

General Tod Wolters, comandantul Forțelor Aliate din Europa: "În cadrul NATO, noi dorim să ne asigurăm că descurajăm, în mod cuprinzător şi concret, în cel mai înalt grad, în toate zonele geografice. De-a lungul timpului, am văzut că, în unele zone, au apărut anumite situaţii în care s-a putut observa o anumită insuficienţă a resurselor în raport cu necesităţile specifice. S-a făcut o evaluare strategică legată de discrepanțe și de resursele disponibile în alte zone şi s-au stabilit măsuri practice, astfel încât să putem garanta descurajarea și apărarea în mod cuprinzător și în regiunea Mării Negre, la acelaşi nivel cu cel din zona Arctică, din Mediterană de Est sau din Marea Baltică, ori la fel de bine ca la noi, în partea centrală a Oceanului Atlantic. Începând cu 2017-2018 s-a produs, treptat, o schimbare în ceea ce privește alocarea resurselor în aşa fel încât să ne îmbunătățim capacitatea de a evalua mediul de securitate din vecinătatea Mării Negre și de a răspunde nevoilor acestuia. Aceasta explică, de altfel, această schimbare în dinamica activităţilor pe care, cu siguranță, ați observat-o direct, acolo, în România."

În privința repoziționarii trupelor americane din Germania, am aflat că, deocamdată, planul inițiat de Donald Trump este "pus în așteptare", iar noua administrație evaluează situația. Președintele Biden și noul secretar al apărării vor lua o decizie în urma unei analize amănunțite.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI