Comandament de iarnă în Capitală. Firea: L-am demis pe managerul spitalului Colentina. Jandarmii și deținuții vor contribui la deszăpezire

9 ianuarie 2017, 09:05

Gabriela Băncilă, ANM: Bucureştiul se află sub incidenta codului galben de ger începând de sâmbătă. Pentru că în intervalul următor, în noaptea aceasta şi mâine, gerul se va intensifica, ANM va emite o actualizare a atenţionării Cod Galben de ger pe parcursul acestei dimineţi.

Bucureştiul va intra sub cod portocaliu de ger încă de astăzi, la ora 10:00, o temperatură de -11 grade, -20 de grade noaptea, posibil -23 în zona preorăşenească.

Mâine se va menţie codul portocaliu în Capitală pentru că pe parcursul zilei temperaturile se vor situa sub pragul minim de -10 grade

De marţi seară, vântul se intensifică treptat, temperaturile rămân -11, -12 grade, marţi spre miercuri începe să ningă, intensitatea vântului va fi moderată, 50 -55 de Km pe oră. Ninsorile vor fi din ce în ce mai intense începând de marţi.

Gabriela Firea, Primarul Capitalei: Ieri, am avut o situaţie dificilă la Spitalul Colţea, care s-a rezolvat rapid. Dar la spitalul Colentina, ieri, o jumătate de zi pacienţii au stat în frig. Am dispus luarea unor măsuri urgente, un control să aflăm ce s-a întâmplat. Nu era o problemă de la RADET, era o problemă internă, legată de inexistenţa unui contract de mentenanţa, o lipsa de management, de inexistenţa unei revizii care se face înainte de sezonul rece, o tratare superficială a actului managerial.

Azi dimineaţă am semnat dispoziţia pentru demiterea managerului  de la Spitalul Colentina pentru motive întemeiat de nerespectare a contractului de management şi anume asigurarea condiţiilor decente pentru toţi pacienţii, la fel se va întâmpla cu orice manager de spital sau de instituţie care nu-şi respectă contractul, nu îţi asumă responsabilitatea şi care consideră că poate să facă absolut tot ce doreşte faţă de cetăţeni. Nu pot să tolerez astfel de atitudini.

Azi l-am demis pe managerul Spitalului Colentina, mâine dacă un alt manager de instituţie i se dovedeşte nu îşi îndeplineşte atribuţiile afă de cetăţeni va pleca acasă, aşa cum a plecat şi managerul RATB, care şi-a asumat un plan de măsuri, a plecat în concediu, a lăsat situaţia de la RATB dezastruoasă, a fost instituţia cea mai nepregătită.

Ne aşteaptă o săptămână dificilă, azi – cod galben, mâine – posibil cod portocaliu, marţi seara va ninge abundent, miercuri va fi o zi foarte dificilă. Având în vedere controlul personal pe care l-am făcut – ceea ce aţi raportat dvs nu prea corespundea cu ceea ce am constatat pe teren – am luat legătura cu ministrul de Interne, cu ministrul Justiţiei, cu Administraţia Penitenciarelor pentru a ne ajuta să deszăpezim străduţele secundare şi trotuarele, într-un procent mult mai mare decât s-a făcut până acum și anume circa 40%, considerabil mai mult față de anii trecuți. Cred că ajutorul este bine-venit din partea Administrației Penitenciarelor și a Ministerului de Interne, mulțumesc foarte mult Guvernului pentru acest sprijin, dar vreau să vă spun că aceasta este o măsură pe care am luat-o în criză. Dar, aceasta este o măsură pe care am luat-o în situaţii de criză. De la anul vom discuta cu operatorii de salubritate şi trebuie să îşi asume şi ei că acum sunt mai multe exigenţe şi trebuie să fie degajată şi zona a doua de prioritate.

Dacă în anii trecuţi nu se făcea o deszăpezire aşa cum trebuie nici măcar în zona centrală şi acum s-a făcut, toată lumea aşteaptă reacţie potrivită şi pentru străduţe.

Începând de astăzi poliţia locală şi cea de sector vor împărţi somaţii, care se vor transforma în amenzi, asociaţiilor de locatari şi agenţilor economici care nu au deszăpezit. Municipalitatea, cu ajutorul jandarmilor şi al persoanelor în detenţie vor degaja doar zonele care nu aparţin agenţiilor economici şi asociaţiilor de locatari.

În ceea ce priveşte persoanele fără adăpost, cele mai multe preferă să stea câteva ore şi apoi ies pe din nou pe stradă. Este o fluctuaţie permanentă în aceste centre, pentru aceste persoane, jumătate dintre ele nici măcar nu sunt din capitală, nu doresc să fie instituţionalizate. Importat este că noi avem pregătirea necesară atât ca număr de locuri, spaţiu, paturi, căldură, alimente, medicamente, se poate interveni şi cu spitalele din subordinea capitalei, cât şi cu ambulanţele.

Cursurile la grădiniţe, şcoli şi licee – în această seară vom lua o decizie dacă se prelungeşte suspendarea cursurilor şi pentru ziua de miercuri, pentru că meteorologi au anunţat ger. Ar fi foarte grav din partea noastră, după ce am protejat copiii doua zile, să îi scoatem în ger năprasnic şi ninsoare abundentă.

Indiferent de ceea ce aţi raportat dvs. pe străduţe a fost deszăpezit la negru doar 40%.

Directorul general interimar al RATB, Adrian Sorin Mihail: În perioada zilelor de sâmbătă, duminică am majorat parcul circulant cu o sută de vehicule, respectiv 70 de autobuze, 20 de tramvaie, 10 troleibuze. Iar începând de azi, parcul circulant este majorat cu 18 autobuze, trei tramvaie, trei troleibuze, acesta fiind deocamdată maximul ce poate fi degajat pentru a fi în stradă. Pentru zilele următoare, avem toate forţele la muncă și vom acționa în consecință. Suntem pregătiţi pentru zilele de marţi, miercuri, cu plugurile perie,  avem materiale antiderapante, sunt în stocurile noastre.

Până în prezent, au fost folosite 76 de vehicule de intervenţie, 15 tone de sare, şase tone de clorură şi 18 metri cubi nisip. Zilnic au acţionat aproximativ 500 de salariaţi. RATB a luat măsurile necesare pentru ca stațiile și refugiile să fie deszăpezite. Mai sunt câteva probleme la refugiile lungi de 60 de metri.

Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, Alis Grasu: 3.246 de bucureșteni au efectuat apeluri de urgență. Un număr de 1.771 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben. Au fost transportate 209 de persoane la adăposturi aparținând Primăriei Generale și primăriilor de sector. În cursul ultimelor 24 de ore, două persoane au fost internate la Spitalul Colțea, una dintre ele nu pentru că nu am fi avut loc în adăpost, ci pentru că nu dorea să meargă la niciun adăpost, iar după a treia intervenția a Ambulanței, în final s-a decis transportul la spital”, a precizat Grasu, în cadrul comandamentului de iarnă, convocat la sediul Primăriei Generale.

23 de femei au fost transportate la secții de obstetrică-ginecologie din București pentru a naște iar 88 de persoane au solicitat ambulanța în urma unor fracturi, luxații sau entorse.

____________

Duminică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat ca şcolile şi grădiniţele sunt închise astăzi şi mâine dar este posibil să fie închise şi miercuri, având în vedere condiţiile meteo.

Mai multe comandamente de iarnă au fost convocate în ultimele zile, atât la sediul Primăriei Capitalei, cât şi al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, în contextul avertizărilor de cod galben şi cod portocaliu privind ninsori însemnate cantitativ şi viscol puternic.

Vineri, Firea a anunţat că va cere consilierilor generali ai Capitalei demiterea Consiliului de Administraţie al RATB, susţinând că este singura instituţie din Bucureşti care nu a reacţionat prompt în contextul ninsorilor. Sâmbătă dimineaţa, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat două proiecte de hotărâre privind revocarea CA al RATB şi numirea a şase administratori provizorii în Consiliul de Administraţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă