Colterm Timișoara va folosi, în premieră, biomasă pentru a produce energie termică

Soluție revoluţionară pentru încălzirea pe timp de iarnă la Timișoara. Aflată în insolvenţă, compania locală de termoficare a obtinut toate avizele de mediu pentru achiziția a 5.000 de tone de biomasă. Aceasta are o putere calorică asemănătoare cărbunelui, dar este mult mai ieftină. Momentan, materia primă rezultată în urma lucrărilor efectuate la spațiile verzi din oraș, este gratuită și zace nefolosită.

10 Octombrie 2022, 16:45 (actualizat 11 Octombrie 2022, 02:03) Știrile TVR |

Experții în energie consideră biomasa un combustibil al viitorului deoarece în urma procesului său de combustie rezultă un dioxid de carbon neutru. Din punct de vedere al consistenței această materie este de două tipuri: agricolă și lemnoasă. Biomasa lemnoasă este cea mai eficientă, spun specialiștii.

Conducerea Colterm a reusit să obțină toate avizele de mediu si se pregătește să cumpere 5.000 de tone de biomasă. Materialul va fi folosit în amestec cu cărbune pentru o ardere mai eficientă. Paradoxal, în timp ce compania energetică plătește pentru biomasă, mii de tone de resturi vegetale, rezultate din toaletarea zonelor verzi, stau nefolosite.

Până să fie achiziționată biomasa, compania locală de termoficare a reușit să cumpere tot cărbunele necesar pentru trecerea prin iarnă. În schimb, în privința rezervelor de gaz lucrurile nu stau la fel de bine.

Iarna trecută, societatea de termoficare din Timișoara a sistat alimentarea cu apă caldă și căldură timp de mai multe zile, după ce a epuizat rezervele de combustibil. Pe lângă miile de abonați casnici, au avut de suferit și elevii, dar și pacienții din spitale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI