CORESPONDENȚĂ EXTERNĂ

Școli din Barcelona ocupate de familii cu copii care vor să le menţină deschise până în ziua referendumului ilegal de independență

Sute de persoane au dormit în şcoli şi în centre sociale din Catalonia înaintea referendumului de mâine, când locuitorii sunt chemaţi să voteze pentru separarea regiunii de Spania. Ministerul spaniol de Interne a mobilizat efective suplimentare de poliţişti la Barcelona, în timp ce poliţia regională evită să ducă la îndeplinire deciziile justiţiei de închidere a secţiilor de votare. Care este atmosfera, aflăm de la trimisul nostru special, Felix Damian.

30 Septembrie 2017, 15:57 (actualizat 30 Septembrie 2017, 16:08) Știrile TVR |

"Scopul nostru este să ţinem şcoala deschisă până duminică. Există drepturi care trebuie respectate şi care sunt internaţionale". Mulţi părinţi cu copii, vecini şi susţinători ai independenţei încearcă astfel să blocheze acţiunea justiţiei spaniole, care a cerut închiderea secţiilor de votare.

Ca să împiedice evacuarea şcolilor, aceştia au pregătit numeroase activităţi ludice cu propriii copii, iar poliţia catalană se limitează deocamdată doar la a transmite ordinul de evacuare emis de tribunal pentru 1 octombrie, începând de la ora 6 dimineaţa.

"Această petrecere a fost aprobată de Asociaţia Părinţilor şi Elevilor încă de anul trecut, dar de această dată am decis să facem o petrecere pentru începerea şcolii şi coincide cu această problemă".

Organizatorii acestei mişcări susţin că cel puţin 60 de mii de persoane s-au înscris la activităţile programate în şcolile din Catalonia, iar guvernul catalan îşi menţine planul de a organiza un referendum de independenţă.

Poliţia spaniolă a confiscat deja milioane de buletine de vot şi are ordin din partea Tribunalului Superior din Catalonia să împiedice organizarea referendumului ilegal.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI