Colegiul Medicilor Veterinari le recomandă cetățenilor să nu utilizeze medicamente ce conțin ivermectină

Colegiul Medicilor Veterinari
Colegiul Medicilor Veterinari
28 ianuarie 2021, 13:26

„Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni. Toate medicamentele veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente. Trebuie precizat că medicamentele veterinare în afară de ivermectină pot conţine şi alte substanţe active şi excipienţi, ale căror efecte asupra sănătăţii oamenilor, în cazul utilizării lor, nu sunt cunoscute”, precizează Colegiul Medicilor Veterinari, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit forului, medicamentele veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă veterinară, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a pus un diagnostic prezumtiv.

De asemenea, medicii veterinari nu pot onora şi elibera medicamente veterinare în baza reţetelor emise de către un medic uman.

Medicii veterinari care eliberează prescripţii medicale veterinare cu regim special menţionează seria şi numărul acestora în registrul de consultaţii şi tratamente, trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar şi să deţină un atestat de liberă practică valid.

Colegiul precizează că medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcţie de specie, greutate, doza şi durata tratamentului.

„Utilizarea altor formulare în afara celor prevăzute de legislatia în vigoare pentru prescrierea medicamentelor veterinare, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a acestora atrag răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate”, avertizează Colegiul.

Precizările CMV survin în contextul apariţiei unor informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite