Colegiul Electoral Federal din SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegeri. Președintele ales: "Democraţia noastră, abuzată, pusă la încercare, ameninţată, s-a dovedit a fi puternică şi autentică"

Colegiul Electoral Federal a confirmat, luni seară, alegerea lui Joseph Biden, candidatului Partidului Democrat, în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Electorii din fiecare stat, plus Capitala, Washington D.C., au votat în funcţie de votul popular. Demersurile în justiţie făcute de Trump, care susţine că votul a fost fraudat, au rămas fără ecou. După anunţarea rezultatelor, Joe Biden s-a adresat americanilor şi l-a criticat pe Trump pentru că pune la îndoială corectitudinea scrutinului.

15 Decembrie 2020, 07:29 (actualizat 15 Decembrie 2020, 21:32) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Președintele ales al SUA, Joe Biden"

Joseph Biden a primit deja 302 voturi ale electorilor federali. Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, a obținut 232.

Preşedintele-ales, Joseph Biden, pledează acum pentru "un nou capitol" în istoria SUA şi pentru "unitate". El a criticat în mod ferm refuzul preşedintelui în exerciţiu de a-şi recunoaşte înfrângerea.

"Este o poziţie extremă pe care nu am mai văzut-o până acum", a subliniat Joe Biden într-un discurs susținut în fieful său Wilmington, Delaware.

"O poziţie care a refuzat să respecte voinţa poporului, să respecte statul de drept şi a refuzat să onoreze Constituţia noastră", a adăugat el.

Joe Biden, președintele ales al SUA: "Încă o dată, în America a triumfat statul de drept. Au triumfat Constituţia şi voinţa poporului. Democraţia noastră, abuzată, pusă la încercare, ameninţată, s-a dovedit a fi puternică şi autentică. Voturile din Colegiul Electoral reflectă faptul că, şi în contextul unei crize de sănătate, prin care nu am mai trecut niciodată în viaţa noastră, oamenii au votat. Au votat în număr record. Anul acesta au votat mai mulţi americani ca niciodată în istoria Statelor Unite ale Americii".

Joe Biden, a cărui victorie la alegerile prezidenţiale a fost aprobată luni de Colegiul Electoral american, s-a abţinut până acum să îl atace atât de direct pe Donald Trump în această privinţă.

Preşedintele SUA este ales prin vot universal indirect. În general, fiecare stat îşi atribuie marii săi electori candidatului ieşit pe primul loc în plan local. Deşi s-a întâmplat în trecut ca o parte foarte redusă din marii electori să se abată de la regulă, acest lucru nu a schimbat niciodată rezultatul alegerilor.

Rezultatele certificate confirmă avansul confortabil al lui Joe Biden, anunţat pe 7 noiembrie de mass-media. 

"Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Pentru a ne strânge împreună", i-a îndemnat pe americani viitorul preşedinte al SUA. Biden va prelua oficial această funcţie pe 20 ianuarie.

"Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge această flacără", a arătat el, citat de Agerpres.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENŢIALE SUA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI