30 octombrie, ziua tragediei din Colectiv va deveni “Ziua pacientului cu arsuri”. Parlamentul a votat legea care merge acum la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Între timp, România e în acelaşi punct în care se afla şi în 2015. Ba chiar are mai puţine paturi pentru marii arşi decât atunci. Centrele regionale sunt în continuare desenate doar pe hârtie. Iar unele secţii din spitale aşteaptă dotarea cu aparatură medicală de ani de zile.
Din seara de 30 octombrie 2015, nimic nu a mai fost la fel. În 153 de secunde totul s-a schimbat. 27 de tineri au murit pe loc. Apoi, în zilele, săptămânile şi lunile care au urmat numărul morţilor a ajuns la 65. Pentru ei s-a vrut ca ziua de 30 octombrie, o zi a morţii şi a tragediei, să devină o zi a conştientizării şi a speranţei.
Propunerea ca ziua de 30 octombrie să fie declarată „Ziua pacientului cu arsuri” a venit din partea părinţilor şi a unor deputaţi şi senatori. Vor putea fi organizate diverse evenimente, iar Ministerul Sănătăţii va coordona activităţile. Şi totuşi, cei care şi-au pierdut copiii în incendiul din clubul Colectiv aşteptau mai mult în toţi aceşti ani.
Nimic din tot ce au promis autorităţile nu s-a concretizat în timpul care s-a scurs de la incendiul din Colectiv încoace. România are astăzi doar 13 paturi pentru pacienţii cu arsuri grave, 11 în Capitală şI alte două la Braşov. În rest, promisiuni.
Legea prin care ziua de 30 octombrie va fi „Ziua pacientului cu arsuri” va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.