Colecţia de artă a lui Paul Allen, vândută în două zile pentru suma record de 1,6 miliarde de dolari. Veniturile vor fi donate unor organizaţii caritabile

Colecţia de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen vândută la licitație
Colecţia de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen vândută la licitație
11 noiembrie 2022, 11:32

Cele cinci picturi au fost vândute miercuri în cadrul unei seri memorabile organizate la Rockefeller Center din Manhattan.

Este vorba despre „Les Poseuses, Ensemble (petite version)”, a lui Georges Seurat, vândută pentru suma de 149,24 milioane de dolari, de „Montagne Sainte-Victoire”, a lui Paul Cézanne – 137,79 milioane de dolari, de „Verger avec Cypres”, de Vincent Van Gogh – 117,1 milioane de dolari, de „Maternité II”, a lui Paul Gauguin – 105,73 milioane de dolari, şi de „Birch Forest”, a lui Gustav Klimt, vândută pentru suma de 104,5 milioane de dolari.

Cifra record absolută pentru o licitaţie de opere de artă a fost stabilită miercuri seara la peste 1,5 miliarde de dolari. Joi seara, a doua parte a vânzării a ajuns la „doar” 116 milioane de dolari.

În total, pe parcursul celor două zile, casa Christie’s a anunţat o sumă record de peste 1,62 miliarde de dolari.

„Colecţia lui Paul G. Allen a atras zeci de mii de vizitatori în galeriile de artă ale Christie’s din întreaga lume şi a continuat să facă istorie stabilind un record pentru cea mai scumpă vânzare la licitaţie realizată vreodată”, a declarat directorul executiv al casei de licitaţii din New York, Guillaume Cerutti.

În total, colecţia a inclus „155 de capodopere care acoperă 500 de ani de istorie a artei, toate fiind vândute. În ceea ce priveşte clienţii din întreaga lume, 28% dintre lucrări au fost achiziţionate miercuri seara de clienţi asiatici”, potrivit Christie’s.

Compania controlată de holdingul Artemis al miliardarului francez François Pinault a anunţat că toate veniturile din vânzări vor fi donate unor organizaţii caritabile.

În pofida conflictului cu Bill Gates, partenerul său cu care a pus bazele companiei Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat „Giving Pledge” în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

Valoarea acestei colecţii a depăşit recordul anterior stabilit de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută pentru suma de 922 de milioane de dolari la licitaţia organizată de casa Sotheby’s în primăvara acestui an.

Cu aceste vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe „Shot Sage Blue Marilyn”, de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă din secolul XX, 2022 va rămâne, probabil, unul dintre cei mai scumpi ani din istoria pieţei de artă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă