Coldea, la Comisia SRI: Mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit, puternic și protectiv, în slujba României

13 martie 2018, 11:23

Răspunsurile (…) s-au referit la o serie de chestiuni – alegații, acuzații, vehiculate în spațiul public – ale unor foști sau actuali beneficiari și parteneri instituționali, ale unor jurnaliști, oameni de media care ne acuză astăzi, dintre care pot să vă spun că o parte ne cultivau cu multă insistență, dar și ale unor foști colaboratori din cadrul unor instituții, rezerviști„, a declarat Coldea.

Mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit, puternic și protectiv, în slujba României, și pe care îl cunosc și în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii, a subliniat fostul adjunct al SRI.

„Domnul Coldea ne-a confirmat că printre, eu știu, acțiunile, persoanele vizate, erau dincolo de cele care sunt stabilite în lege, teroriști, spionaj, contraspionaj și celelalte elemente din lege (…) s-au luat mandate de securitate națională inclusiv pe vulnerabilități de corupție, pe vulnerabilități de evaziune fiscală. (…) A avut informări cu lideri politici, dar acești lideri politici întâlnirile erau în calitatea lor de beneficiari legali, adică aveau funcție de ministru sau beneficiarii legali ai Serviciului Român de Informații”, a arătat Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI.

ACTUALIZARE „Am venit din respect pentru Parlamentul României, o instituţie fundamentală a statului român, să răspundem tuturor întrebărilor adresate de comisie, aşa cum am făcut de fiecare dată. La sfârşit o să ţinem o declaraţie de presă”, a afirmat Florian Coldea, înaintea şedinţei.

Audierea lui Florian Coldea este așteptată, după dezvăluirile fostului director SRI George Maior cu privire la relațiile mai mult sau mai puțin instituționale pe care el și alți lideri SRI le-au avut cu diverși politicieni, în cadrul unor petreceri  și sindrofii, acolo unde directorii SRI s-au întâlnit cu diverși politicieni, inclusiv cu Liviu Dragnea.

Preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a anunţat pe 5 martie că a convenit cu fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, să amâne audierea acestuia pentru data de 13 martie, de la ora 11,00.

Manda a precizat că a stabilit cu Florian Coldea să amâne audierea având în vedere că acesta este „puţin răcit”, iar marţi va fi mai mult timp la dispoziţie, deoarece audierea va putea începe de la ora 11,00 şi nu de la ora 14,00 cum era programată marţi.

„Mi-am dat seama din experienţa cu domnul Maior că durează destul de mult să clarificăm lucrurile discutate în comisie. Cred că la domnul Coldea vom avea şi mai multe lucruri care l-au vizat pe domnul Coldea, deci va fi o întâlnire mai mult de şase ore. Atunci am căzut de comun acord ca audierea să fie pe data de 13 martie, de la ora 11,00. Am mai convenit cu dânsul să ne vedem înainte cu o jumătate de oră la mine la birou”, a adăugat Claudiu Manda.

Fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, urma să fie audiat pe 6 martie la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite