Col. dr. Valeriu Gheorghiță: România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Dacă se va reuși o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, virusul nu va mai putea dobândi noi mutații

15 aprilie 2021, 16:13

De două zile, România a depășit pragul de 80 de mii de persoane vaccinate.

Diferența dintre capacitatea reală de vaccinare de circa 115.000 de persoane și numărul persoanelor vaccinate e explicată în mod deosebit de reticența pe care o avem pentru vaccinul de la AstraZeneca, unde avem circa 30 de mii de persoane capacitate de vaccinare în centre”, a explicat Valeriu Gheorghiță la TVR.

De săptămâna viitoare, 61 de cabinete cu acest tip de vaccin vor fi transformate în cabinete care vor primi vaccin de la Moderna. „Foarte probabil că și în viitor vom continua acest trend”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Decizia privind posibilitatea vaccinării „la liber” cu AstraZeneca, proces care începe mâine, a venit după ce multe persoane și-au exprimat dorința să se vaccineze, dar medicii coordonatori ai centrelor nu știau dacă pot să facă imunizarea fără programare. Pe baza actului de identitate se face înregistrarea la centrul de vaccinare. Fiecare centru va vaccina aproximativ 90 de persoane pe cabinet. Disponibilitatea locurilor se poate verifica pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare.

În privința celor care au făcut vaccinul AstraZeneca și care ar vrea să facă rapelul cu un alt tip de vaccin, Valeriu Gheorghiță a subliniat că nu există o recomandare de a combina vaccinuri din mai multe tipuri de tehnologii.

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că o astfel de decizie nu are un fundament științific. „Experiența ne-a arătat că în Medicină nu e bine să iei decizii fără să ai minime dovezi științifice care să suporte acea decizie”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pe 4 mai va debuta vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

Datoria noastră este să creștem suficient de mult ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare din momentul în care o persoană se decide să se vaccineze și până când face concret acest lucru să fie cât mai scurt, a arătat coordonatorul campaniei naționale de imunizare. Faptul că în ultimele zile a crescut progresiv ritmul de vaccinare se răsfrânge asupra numărului de persoane înscrise pe listele de așteptare.

Peste 40 de mii de persoane se înscriu zilnic pe listele de așteptare și se notifică de două ori mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare.

„Cred că în momentul de față, platforma de programare poate să reprezinte o barieră, dacă vreți, pentru multe categorii de persoane care doresc să se vaccineze și tocmai de aceea desigur că luăm în calcul poate la un moment dat sau pentru anumite centre de vaccinare chiar schimbarea modalității de programare, încât să facilităm mult mai mult accesul la un centru de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Printre posibilitățile avute în calcul este și aceea ca o persoană să se poată programa direct într-un centru de vaccinare.

Vom avea suficiente doze disponibile, capacitatea de vaccinare va crește, se va mări aria de acoperire geografică, de săptămâna viitoare vor intra în acțiune și centrele mobile, vor fi organizate centre de tip drive-through, a arătat Valeriu Gheorghiță. În plus, se vor putea organiza centre de vaccinare în cadrul marilor operatori economici.

România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o perioadă de stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de transport și stocare. Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menținerea calității prin respectarea lanțului de frig, a explicat coordonatorul campaniei de imunizare.

Valeriu Gheorghiță a explicat că nu crede că vaccinul anti-COVID ar putea ajunge să fie făcut precum vaccinul antigripal.

„Vă dau exemplul vaccinului gripal sezonier, care se efectuează anual nu pentru că imunitatea după vaccinare ar dura doar jumătate de an sau un an, ci pentru că an de an virusurile gripale își schimbă conformația structurală, încât vaccinurile nu mai sunt suficient de eficiente pentru noile tulpini, variante virale care apar. În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri. Iar această posibilitate de a face an de an un vaccin împotriva COVID-19 din punctul meu de vedere este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și a anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale”.

Acest risc crește dacă nu se accelerează campaniile de vaccinare.

„Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Premierul Florin Cîțu, care este și ministru interimar al Sănătății, a anunțat joi că în curând se va ajunge la o capacitate de vaccinare de 120.000 de persoane pe zi.

Acum, în România se vaccinează 80.000 de persoane pe zi. România ocupă în acest moment locul 4 în UE privind persoanele vaccinate anti-COVID cu ambele doze.

Am crescut de la 60.000 la 80.000 de persoane şi e normal ca lista de aşteptare să scadă, când noi creştem numărul de persoane care se vaccinează. Asta este, de fapt, ceea ce încercăm să facem. Avem doze, să ne vaccinăm şi să nu mai fie coadă, cine vrea să se vaccineze să meargă să se vaccineze. Până acum, aveam liste de aşteptare cu oameni care aşteptau câte 2-3 săptămâni, o lună şi erau descurajaţi să se înscrie pe lista de aşteptare. Acum avem doze, am ajuns la 80.000 de persoane vaccinate (pe zi – n.r.), dar capacitatea, este adevărat, este de 115.000, iar din 20 vom ajunge la 120.000 de persoane vaccinate capacitate. Deci îi încurajez pe toţi românii să meargă să se vaccineze, este singura soluţie de a depăşi această perioadă, singura soluţie pentru a reveni la normalitate„, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern de astăzi.

Angajații companiilor se vor putea vaccina chiar la locul de muncă, unde va fi amenajat un centru special și va fi asigurat și personal medical, a anunțat Valeriu Gheorghiță în conferința de marți.

Imunizarea se va face exclusiv cu serul de la AstraZeneca și nu va mai fi necesară utilizarea platformei de programare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite