Coiful corintic vechi de 2.500 de ani, găsit în casa unui sătean, va fi unul dintre cele mai atractive exponate ale Palatului Culturii din Iaşi

21 ianuarie 2021, 08:39

Coiful corintic are o poveste inedită. Acesta a fost descoperit în comună ieșeană Al. I. Cuza încă din anul 2014, însă a intrat în patrimoniul muzeului de istorie abia după ce pe fir a ajuns poliţia. Specialiştii susţîn că pe piaţa neagră, preţul artefactului se ridică la zeci de mii de euro. Coiful este din secolul al V-lea Înainte de Hristos.

Coiful de alamă a fost găsit de un bărbat din comuna Alexandru Ioan Cuza, Iași, în albia râului Siret, în urmă cu 7 ani. Săteanul a declarat anchetatorilor că atunci a fost la postul de poliţie din localitate, dar oamenii legii l-au îndemnat să păstreze obiectul. Bărbatul a pus coiful într-o pungă şi l-a depozitat în podul casei.

Recent, a încercat să îl vândă unei persoane care a fotografiat artefactul şi l-a postat pe internet, sperând că poate află valoarea reală de pe piaţa neagră. Pe fir au intrat politiştii din municipiul Roman care au făcut percheziţii şi au ridicat preţiosul obiect. Coiful a intrat în patrimoniul Muzeului de istorie al Palatului Culturii din Iaşi. Obiectul este foarte valoros și a intrat în carantină urmând să fie restaurat.

Specialiştii susţin că pe piaţa neagră, preţul artefactului se ridică la zeci de mii de euro. Coiful este din secolul al V-lea Înainte de Hristos. Are o găură, făcută probabil de o sabie, ceea ce duce la ipoteza că ar fi aparţinut unui războinic grec. Statuia lui Pericle are un coif aproape similar. După ce va fi restaurat de experţii Palatului Culturii, artefactul, unicat în România, va fi expus publicului. Între timp, bărbatul care a găsit valorosul obiect așteaptă finalizarea cercetărilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite