Coduri roşu şi portocaliu de caniculă în Andaluzia, Spania. În Norvegia, 4 mii de oameni au fost evacuaţi în Norvegia, din cauza inundaţiilor

11 august 2023, 19:49

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei – Comunitatea Autonomă Andaluzia, că Agenţia Meteorologică locală – AEMET a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă, pentru perioada 11 – 13 august.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

MAE recomandă consultarea paginilor web www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români din străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

Vremea extremă, cu ploi torenţiale a făcut prăpăd în Norvegia: alunecări de teren, case distruse şi mii de oameni evacuaţi.

Valencia a fost epicentrul caniculei, cu cea mai ridicată temperatură înregistrată în ultimele 24 de ore în Spania. Locuitorii din oraşul de pe coasta estică a ţării au avut de înfruntat cele 46,8 grade Celsius – niciodată nu a fost atât de cald în Valencia.

“E foarte greu de suportat, din cauza umezelii. Trebuie să intrăm în magazine să ne răcorim.”

Pentru al doilea an consecutiv, lacul din legendarul parc naţional Dona Ana – zona protejată de UNESCO – a secat din cauza secetei.

În schimb, în Norvegia a plouat fără încetare zile întregi, iar ţara se confruntă cu inundaţii devastatoare. Regele Harald şi regina Sonia au vizitat zonele calamitate.

Regele Herald al V-lea al Norvegiei: Le mulțumim celor ce au fost aici și au salvat ce putea fi salvat. Le mulțumesc tuturor, poliție, pompieri, agenții, voluntari și vecini. Datorită lor, nicio viață nu a fost pierdută.

4 mii de oameni au fost evacuaţi în Norvegia, din cauza inundaţiilor. Ploaia s-a mai oprit, dar serviciile meteo avertizează că sunt posibile noi fenomene extreme.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite