Codul roşu de caniculă a fost prelungit în Dolj și Mehedinți. Cod portocaliu și cod galben pentru restul teritoriului

5 august 2017, 08:41

Prognoza meteo pentru duminică. Cod roșu prelungit în Dolj și Mehedinți

(w620) Prognoza m

Duminică, județele Dolj și Mehedinți continuă să fie sub cod roșu de caniculă. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme, de 40…41 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Noaptea, temperaturile vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

Banatul, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și sudul Crișanei, vor fi sub cod portocaliu de caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Iar în nord-vestul și în nordul țării și local în zonele de munte va fi cod galben de caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.

În a doua parte a zilei de duminică (6 august) și în noaptea de duminică spre luni  (6/7 august) vor fi averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii, în special la munte, în nord-vestul și nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

Vremea caniculară se va menține și pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Prognoza meteo pentru sâmbătă

Sâmbătă este cod roşu de caniculă în 12 judeţe. Meteorologii anunţă că valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Celelalte județe și municipiul București sunt, sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

(w500) Cod roșu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă