Codul roșu de ploi, grindină și vijelii a adus inundații, culturi compromise și copaci căzuți pe șosele. Au fost emise 28 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT

12 iunie 2020, 07:37

Furtunile au făcut prăpăd în 9 județe. Zeci de gospodării și străzi au fost inundate și peste 50 de copaci au căzut pe șosele și au distrus cablurile electrice. Cel mai afectat a fost județul Brașov.

În urma scurgerii apelor de pe versanți, în comuna braşoveană Teliu, peste 10 gospodării și mai multe străzi au fost inundate. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și două motopompe pentru evacuarea apei și înlăturarea efectelor produse de inundație. În sprijinul lor a intervenit și un buldoexcavator.

În Zalău, a plouat torențial, vântul a bătut cu putere și a căzut grindină de dimensiuni mici și medii. Meteorologii au emis cod roșu de furtuni.

Mai mulţi copaci din centrul oraşului au fost doborați. Au fost distruse şi câteva copertine ale unor magazine, iar mai multe mașini au fost avariate. În câteva minute, străzile au fost inundate, inclusiv bulevardul din centru, unde apa avea peste o jumătate de metru adîncime.

În județul Brașov, zeci de gospodării din Zizin și Tărlungeni au fost inundate.

În nordul județului Galați, furtuna a pus la pământ zeci de solarii. În comuna Matca, la 90 de kilometri de Galați, dezastrul s-a produs în 15 minute. Oamenii au scapăt, dar culturile nu mai pot fi salvate.

A plouat torențial și a căzut grindina și în oraşul Galaţi, unde nimeni nu a mai avut curaj să iasă pe străzi.

Drumurile şi grădinile au fost acoperite de un strat de gheață. Vântul puternic a smuls copaci din rădăcină, iar mai multe străzi au fost inundate. Pompierii au primit zeci de solicitări, în doar câteva minute. În toată țara este cod galben de ploi şi vijelii până sâmbătă dimineaţă. Specialiştii au emis zeci de atenţionări de vreme severă temporară, cod portocaliu sau roşu pentru multe regiuni ale ţării.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 13 localități din 9 județe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 59 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torențiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 13 localități din județele Brașov, Buzău, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Suceava și Vaslui.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 60 de gospodării și 3 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 55 de copaci au căzut pe carosabil, autoturisme sau cabluri electrice și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Cel mai grav afectat a fost județul Brașov, unde s-au înregistrat inundații în 2 localități (Zizin și Tărlungeni). Astfel, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 6 locuințe și 40 de curți.

În niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice, au fost emise 28 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite