Deputaţii din Comisia juridică au eliminat noţiunea de "conflict de interese" din Codul Penal. Au înlocuit-o cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane". Votul final asupra modificării se va da în plenul Camerei Deputaţilor.
Definiţia reduce sfera faptelor ce pot fi considerate infracţiuni. Nu mai sunt vizate persoanele cu care funcţionarul s-a aflat în raporturi de muncă sau comerciale în ultimii 5 ani.
Fapta este infracţiune doar dacă se poate dovedi un prejudiciu de interes public. Altfel, funcţionarii publici sunt liberi să îşi angajeze rudele.
Votul final asupra acestor modificări se va da în plenul Camerei Deputaţilor.
"Dacă alegi o rudă genială care a luat Premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu-i rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese", a explicat președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea.
"Ce spune domnul Nicolicea (...) este un sofism ieftin, pentru că nu poți să faci legea plecând de la o unică ipoteză. Trebuie să acoperi toate ipotezele posibile", a comentat jurnalistul Liviu Avram declarația politicianului.
"Acest vot înseamnă practic aplicarea la altă scară, la alt nivel, în Parlament mai exact, a unei prevederi din Ordonanța 13", atrage atenția Liviu Avram. "Este dezincriminat aproape total conflictul de interese, date fiind ipotezele în care această infracțiune mai poate fi reținută. Plus i se schimbă și denumirea. Deci, după părerea mea, este abia începutul. Cei care au eșuat în implementarea OUG 13 din cauza protestelor continuă să preia idei din această ordonanță și să implementeze în legislație pe cale parlamentară. Iar acesta este doar primul pas", adaugă el.
Intervenția integrală, în secțiunea VIDEO