Codul administrativ, motiv de dispute. Ar urma să fie adoptat printr-o ordonanță de urgență a guvernului

Pensiile speciale pentru aleșii locali rămân în noua variantă a Codului administrativ propus de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. La fel și alte prevederi care au generat dispute în spațiul public. Proiectul urmează să fie adoptat prin ordonanță de urgență, ceea ce a pus pe jar sindicatele din administrația publică.

10 Iunie 2019, 21:06 |
Codul administrativ, motiv de dispute
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În ședința de marți a guvernului, proiectul Codului administrativ este pus la primul punct.

Specialiștii în administrație publică spun însă că nu e nicio urgență și că acest cod ar trebui analizat în detaliu înainte de a fi adoptat.

Printre cele mai disputate prevederi se numără trecerea de la majoritatea de două treimi la majoritatea simplă în cazul deciziilor cu privire la patrimoniu.

Proiectul păstreaza pensiile speciale pentru aleșii locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. O prevedere care a generat dispute!

Proiectul prevede că minorităţile naţionale pot folosi limba maternă în relaţia cu statul, în localităţile în care ponderea acestora depășește 20%. Și şedinţele consiliului local se pot desfăşura în limba minorităţii naţionale, dacă cel puțin 20% dintre consilieri aparţin acelei minorități. Primarul are obligația de a asigura traducerea în limba română.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizările depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi de opoziţie, care au contestat introducerea pensiilor speciale şi folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală, pe motiv ca sunt neconstituţionale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI