Codruţa Kovesi: Ordonanţa 14 conţine formulări neconstituţionale, deci abrogarea ordonanţei 13 ar putea fi declarată neconstituţională

9 februarie 2017, 18:37

Ordonanţa nu mai poate fi analizată pe fond, fiind deja abrogată, a precizat preşedintele Curţii. Există însă voci care se declară în continuare îngrijorate de faptul că actul normativ controversat ar putea produce efecte.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis cu majoritate de voturi să nu admită sesizarea Avocatului Poporului. Preşedintele CCR recunoaşte că în anumite situaţii Curtea s-a pronunţat totuşi în legătură cu acte normative abrogate. Era vorba însă de procese în curs.

Teoretic, controversa ordonanţei 13 este în acest moment rezolvată: ea a fost abrogată şi nu îşi va produce efectele. Şefa DNA este însă de altă părere. Într-un interviu pentru cotidianul italian la Repubblica, Codruta Kovesi se declară îngrijorată de soluţia găsită de guvern: „Ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstitutionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă„.

Ordonanta 14, de abrogare, a fost publicata in Monitorul Oficial si nu a fost contestata pana in acest moment la CCR. Actul normativ trebuie sa ajunga si in parlament, unde poate fi adoptat, sau respins. In cazul din urma, juristii spun ca abrogarea inceteaza si ordonanta initiala, contestata vehement in strada, intra automat in vigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă