Codruţa Kovesi: Decizia Curții de Apel Alba Iulia este una izolată; o vom ataca cu contestație în anulare

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi
Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi
16 februarie 2017, 15:18

„Acea soluție de la Curtea de Apel Alba Iulia, care dă decizie cu privire la o contestație la executare, eu nu o pot comenta. Pot să vă spun că, după apariția acelei decizii, noi am analizat motivarea, am decis împreună cu colegii care au participat la ședința de judecată să atacăm cu contestație în anulare. Vă pot spune cu siguranță că este o decizie izolată, am studiat practica judiciară cu privire la contestațiile la executare soluționate exact pentru aceleași motive de către alte instanțe, inclusiv decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, și este o soluție izolată. În cursul anului trecut, după apariția deciziei Curții Constituționale, au fost mai multe soluții de condamnare pe infracțiunea de abuz în serviciu, sunt peste 70 de persoane condamnate pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Deci această infracțiune nu a fost dezincriminată. Curtea Constituțională nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu, vă rog să vă uitați la punctul 2 al deciziei, în care scrie: respinge excepția de neconstituționalitate pentru infracțiunea prevăzută de articolul 13 indice 2 din legea 78 care este infracțiunea de abuz în serviciu dată în competența DNA. În situația în care vom identifica și alte decizii, vom sesiza procurorul general pentru formularea unui recurs în interesul legii”, a declarat Kovesi, după ce a participat la bilanțul de activitate al DIICOT, potrivit Agerpres.

Kovesi a precizat că în ultimii trei ani au fost trimise în judecată peste 1.170 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

„După publicarea deciziei și a motivării Curții Constituționale, la DNA, în toate cazurile cu abuz în serviciu care au fost trimise în judecată, acest lucru s-a făcut în conformitate cu decizia Curții Constituționale pe încălcarea legislației primare. Există dosare care au ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu trimise în judecată în ultimii trei ani, sunt peste 1.170 de persoane care se judecă pe acest tip de infracțiuni”, a spus Kovesi.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a constatat că prin hotărârea de condamnare a fostului secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, nu s-a reținut că acesta ar fi încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu prevederile vreunei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență, ci doar pe cele ale unei hotărâri de Guvern, motiv pentru care fapta de abuz în serviciu a fost dezincriminată în cazul acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite