Cod unic împotriva medicamentelor falsificate. Sistemul de verificare a autenticității terapiilor, obligatoriu din 9 februarie

28 ianuarie 2019, 20:07

Producătorii din România s-au conformat directivei europene.

Fiecare cutie de medicamente fabricată la noi are un cod unic de identificare care este introdus într-o bază de date la nivel european. Nu mai poate exista unul la fel.

Sunt şi alte elemente de siguranţă împotriva falsificărilor, pentru care fabricile au investit milioane de euro.

Din 9 februarie, fabricile nu vor mai avea voie să introducă decât cutii cu elemente de siguranţă în lanţul de aprovizionare a spitalelor şi farmaciilor. Codul medicamentului eliberat către pacient nu poate fi refolosit. Sistemul îl blochează.

Sistemul de verificare devine obligatoriu în toate cele zece mii de puncte farmaceutice din ţară, în cele peste 500 de spitale, 41 de direcţii de sănătate publică de unde medicii ridică vaccinurile, dar şi la sutele de distribuitori.

Lipşeste însă din 70 la sută dintre spitale.

Pacienţii nu vor avea de suferit dacă pe reţeta de la medic apare un număr de doze diferit faţă de cele din cutie. Vor primi şi câteva pastile.

Potrivit estimărilor, între 1 şi 5 la sută dintre medicamentele aflate în circuitul legal în Europa sunt contrafăcute.

Falsificatorii i-au pus în pericol şi pe bolnavii de cancer sau cu alte boli grave, de aceea a fost impus noul sistem de verificare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite