Cod roşu de furtună în Marea Britanie. În Polonia, vântul puternic a ucis doi oameni

17 februarie 2022, 21:30

În Germania, viteza vântului a depăşit 150 de km pe oră. Furtuna a doborât copaci şi a perturbat traficul aerian şi feroviar.

Dar în Cehia, vântul a avut forţa unui uragan, a bătut cu 180 de km pe oră, a culcat la pământ tot ce a întâlnit în cale. Pompierii au fost chemaţi la mii de intervenţii. Trei sute de mii de locuinţe au rămas fără curent electric. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă şi pe zone întinse din Marea Britanie, măturate de furtuna Dudley. Iar meteorologii anunţă că pericolul nu a trecut: o nouă furtună va lovi regiunile de coastă.

Serviciul meteorologic din Marea Britanie a emis joi un cod roşu înainte de sosirea furtunii Eunice, a doua care se abate asupra acestei ţări într-un interval de 48 de ore şi care este susceptibilă „să provoace perturbaţii importante” vineri din cauza „unor vânturi extrem de puternice”.

Codul roşu vizează sud-vestul Angliei şi sudul Ţării Galilor, din Cornwall până la Cardiff, unde vânturile vor putea să atingă viteze de 145 km/h în zonele de coastă. Tot sudul Angliei, inclusiv Londra, a fost plasat sub incidenţa unui cod portocaliu.

Furtuna Eunice ar putea să provoace apariţia unor „deşeuri zburătoare şi cauzatoare de pericole mortale”, „pagube materiale la nivelul clădirilor şi locuinţelor, cu acoperişuri care sunt smulse şi cu linii de electricitate întrerupte”, au precizat specialiştii de la Met Office.

Furtuna ar putea să determine totodată închiderea drumurilor, curselor feroviare şi a circulaţiei pe poduri, precum şi întârzieri sau anulări ale curselor rutiere, feroviare, aeriene şi cu feribotul.

Din cauza condiţiilor meteorologice ameninţătoare, prinţul Charles şi-a anulat un angajament oficial programat vineri în sudul Ţării Galilor, a anunţat biroul său de presă, potrivit căruia moştenitorul tronului britanic speră să facă această deplasare „la o dată ulterioară”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite