Cod roşu de furtună în Marea Britanie: Milioane de oameni sunt sfătuiţi să nu iasă din case și să nu facă selfie-uri

Serviciul de meteorologie din Marea Britanie (Met Office) a emis al doilea cod roşu cu privire la furtuna Eunice, cea mai puternică furtună din ultimele decenii, pentru zona Londrei, sud-estul şi estul ţării şi a informat cetăţenii să nu părăsească locuinţele, informează BBC.

18 Februarie 2022, 09:09 (actualizat 18 Februarie 2022, 22:22) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Furtuna Eunice/ FOTO: BBC"

Meteorologii avertizează că Eunice ar putea aduce rafale de vânt de până la 145 de km/h vineri, provocând perturbări semnificative şi întreruperi de curent, scrie sursa citată. BBC Weather a comunicat că „ar putea fi una dintre cele mai periculoase furtuni din ultimele trei decenii”.

Oamenii au fost avertizați să ancoreze obiectele şi mobilierul din grădini pentru a nu fi luat pe sus de vânt, să închidă bine ușile și ferestrele și să țină mașinile încuiate în garaje, dacă este posibil, departe de copaci și pereți. Meteorologii recomandă britanicilor să evite călătoriile și să rămână acasă atunci când vântul se înteţeşte.  Sute de școli rămân închise vineri din cauza vântului puternic - inclusiv în Cornwall, Devon, Somerset și Bristol.

Autorităţile britanice au lansat vineri un apel către cetăţeni îndemnându-i să renunţe la selfie-urile cu furtuna.

''O fotografie sau un selfie spectaculos nu merită să vă riscaţi viaţa, iar cei care merg pe coastă ca să facă fotografii pun totodată şi echipele noastre în pericol'', a avertizat comandantul pazei de coastă, Ben Hambling.

Potrivit pazei de coastă, au existat numeroase relatări despre persoane aflate pe malul apei care făceau fotografii cu valurile sau chiar cazul unor familii stând în preajma valurilor însoţite de copii.

Aproape toate consiliile din Țara Galilor au spus că școlile se vor închide vineri, la fel şi unele campusuri universitare. De asemenea, circulaţia trenurilor din Ţara Galilor este suspendată.

Meteorologul BBC Weather, Ben Rich, a spus că se aşteaptă ca Eunice „să provoace daune, perturbări uriaşe şi inundaţii în zona de coastă”. El a mai precizat că este „imposibil să ştim exact cât de periculoasă va fi această furtună”.

„Vântul cu aceeaşi intensitate va avea un impact diferit în diverse regiuni ale Regatului Unit – de exemplu, coastele din vestul Scoţiei sunt mult mai bine pregătite pentru vânturi de 129 km/h decât zona de interior din sudul Angliei”, afirmă meteorologii.

Meteorologul BBC Wales, Derek Brockway, a afirmat că, deşi Eunice nu este un uragan, rafalele de vânt vor atinge nivelul de forţă al uraganului.

Eunice este a doua furtună din această săptămână care loveşte Marea Britanie, după ce furtuna Dudley a lovit părţi din Scoţia, nordul Angliei şi Irlanda de Nord, lăsând mii de case fără curent electric.

Există posibilitatea ca rafalele de vânt ale furtunii Eunice şi o posibilă furtună puternică să se combine cu mareele de primăvară şi să producă inundaţii de coastă în vestul, sud-vestul şi în sudul ţării.

Zece avertismente de inundaţii grave sunt în vigoare în estuarul Severn şi estuarul Wye.

Se preconizează că râurile din Pennies, North Yorkshire şi Lancashire vor produce inundaţii în weekend. Nivelul apei din râuri, lacuri şi pâraie este probabil să crească şi să se reverse din cauza unei combinaţii de efecte secundare ale furtunii Dudley şi topirii zăpezii.

Guvernul a organizat o întâlnire de urgenţă Cobra, joi, pentru a stabili răspunsul la furtuna Eunice. Premierul Boris Johnson a spus că armata este „în aşteptare” pentru a-i sprijini pe cei afectaţi.

Ultimul cod roşu a fost emis pentru Furtuna Arwen în noiembrie anul trecut. Un alt cod roşu important de menţionat a fost emis în 2018, când valul de frig botezat „Bestia din Est” a făcut ravagii în Marea Britanie şi Europa.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI