Cod roșu de inundații în județul Timiș. Gospodării inundate, familii evacuate. O școală și o grădiniță au fost închise

27 februarie 2023, 07:44

ACTUALIZARE Viitura pe râul Bega ar urma să atingă curând punctul maxim, în zona Balinț. Ana Maria Chevereșan are detalii: În această seară, între orele 20.00 și 22.00 s-ar aștepta vârful de viitură în această zonă.

În Timiș, după topirea zăpezilor și trei zile de ploi neîntrerupte, apele râului Bega au ieșit din albie și au depășit digurile din localitatea Răchita.

În gospodăria din imagini, apa se revărsa de la primele ore, curtea e plină de apă, beciul e inundat complet.

Apele au făcut prăpăd și în localitatea învecinată, Bodo.

Dănuț Crașovan, primarul comunei Balinţ: Situația în acest moment este destul de gravă, așteptăm să crească apa și s-ar părea că or să mai fie câteva case afectate.

Autoritățile au intervenit pentru salvarea oamenilor și bunurilor din calea apelor.

Ioan Ihasz, primar Dumbravă: Avem cele mai mari inundații de când digurile au fost ridicate de Apele Române.

Angajații de la Direcția Apelor Române Banat au intervenit de urgență pentru a diminua debitul râului Bega.

Specialiștii de la Apele Române au decis de dimineață închiderea stăvilarului Coştei, iar o parte din debitul Begăi a fost preluat și descărcat în râul Timiș.

Autoritățile din zonă rămân în alertă, iar pompierii au fost nevoiți să intervină cu motopompe de mare capacitate și în localitățile Mănăștiur, Făget, Lugoj, dar și la Belinț, unde o stână a fost prinsă între apele revărsate.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Elena Rădulescu, purtătorul de cuvânt ISU Timiș: La nivelul Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă Banat au fost luate următoarele măsuri. A fost transmis mesajul RO-Alert de avertizare pentru populaţia din zonele vizate, începând cu ora 6.45 a fost activată grupa operativă de la nivelul Centrului Operaţional Judeţean, de asemenea s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Detaşamentului de Pompieri Lugoj.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Lugoj şi staţiei Făget au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din mai multe curţi din comuna Răchita şi din oraşul Făget. De asemenea şi au intervenit și pentru degajarea apei de pe Drumul Judeţean care leagă localităţile Cladova şi Dubeşti.

Echipele de la Apele Române Banat sunt în teren și monitorizează sectoarele îndiguite, iar în colaborare cu I.S.U. „Banat” asigură intervenția pentru diminuarea efectelor inundațiilor, se arată într-un comunicat al instituției.

Măsuri de atenuare a debitelor pe râul Bega:

închiderea stăvilarului de la Coștei pentru ca râul Bega să nu mai primească aport suplimentar de pe râul Timiș;

o parte din debitul râului Bega este preluat și descărcat în râul Timiș prin canalul descărcător de la nodul hidrotehnic Topolovăț;

golirea de fund de la acumularea Surduc a fost închisă pentru a nu mai evacua debitele în râul Bega.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol pe râul Bega pe sectorul Făget – Balint.

În Pasul Mestecăniș și în Pasul Tihuța se circulă în condiții de iarnă. A nins întreaga noapte, iar drumarii au muncit continuu pentru a curăța șoseaua.

Circulația mașinilor a fost interuptă, din când în când, pentru ca plugurile să poată interveni.

Zona de munte din județele Suceava și Bistrița este sub cod portocaliu de vreme rea până la ora 15.

Stâlpi și copaci rupți din cauza zăpezii sau a vântului puternic în mai multe județe

Trafic feroviar blocat între Petroşani şi Crivadia din cauza copacilor căzuţi pe linia electrică. Se acționează pentru eliberarea liniilor

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite