Cod roșu de inundații în Harghita. Apa a pătruns în zeci de gospodării. Un bătrân a fost evacuat

9 iunie 2020, 20:47

A fost potop marți seara în două localităţi din judeţul Harghita. Subsolurile a peste 160 de case şi peste 250 de gospodării au fost inundate în urma unei ploi torenţiale care a umflat cu peste un metru şi jumătate apele pâraielor Homorodu Mic şi Homorodul Mare.

Au fost emise alerte cod galben şi cod portocaliu de ploi, vijelii şi inundaţii din jumătate în jumătate de oră, iar spre seară ISU Harghita a trimis locuitorilor din Căpâlniţa şi un mesaj RO-ALERT prin care i-a avertizat de pericolul de inundaţii. Kilometri întregi de drumuri comunale au fost acoperiţi cu apă, iar un bătrân a fost evacuat din locuinţa sa de vecini.

ACTUALIZARE Zeci de case au fost inundate în localitățile Căpâlnița și Vlăhița din județul Harghita. Un vârstnic a fost evacuat din calea apelor, transmite Mediafax.

În localitatea Căpâlnița sunt inundate subsolurile a 60-70 case și peste 100 de curți și gospodării.

Au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și cei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Căpâlnița.

În Vlăhița sunt inundate subsolurile a 93 case, 153 curți și 16 apartamente.

ACTUALIZARE Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Brădești (afluent al râului Târnava Mare), Homorodul Mare – bazin superior amonte S.H. Băile Homorod, județul Harghita.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Brădești (afluent al râului Târnava Mare).

Conform ISU Harghita, alerta vizează râul Homorodul Mare și pârâul Brădești.

Populația a fost avertizată și prin Ro-Alert.

Până la 2 noaptea mai e în vigoare o alertă cod portocaliu pe râurile mici din bazinele hidrografice: Homorodul Mic și Homorodul Mare, județele Harghita și Brașov.

De asemenea, hidrologii au emis mai multe avertizări cod galben pentru râuri din Botoșani, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Cluj, Harghita, Mureș, Neamț, etc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Englezul care și-a construit zid anti-inundații

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya