Cod roșu de inundații. Sute de persoane evacuate, drumul european 85 închis între Adjud și Tișița, poduri prăbușite

30 iunie 2018, 09:06

Peste 500 de oameni au fost evacuați. Pompieri, jandarmi și polițiști au intervenit în 72 de localități din 16 județe. Iar situația trebuie monitorizată atent în continuare. Urmează încă o noapte sub cod galben de ploi.

UPDATE Ne aflăm în satul Băcel, din județul Covasna, unde mai multe gospodării au fost inundate, a transmis Vlad Ungar, pentru Telejurnal. Alerta s-a dat în această dimineață, la ora 8.00, oamenii au văzut mai întâi cum intră apa pe străzi, iar apoi a intrat în curți. Mulți dintre pompierii de la ISU se aflau în zonă și au putut să intervină, pentru că avertizarea de cod de inundații fusese dată. Apa are peste un metru înălțime.

 

UPDATE Râul Tărlung a acumulat un debit record de apă, în jur de 160 mc pe secundă. Nu e de mirare că digul de protecție de pe unul din malurile râului a cedat, iar pe acolo a năvălit o cantitate uriașă de apă. Breşa s-a mărit rapid, de la o oră la altă.

Pompierii au intervenit rapid ca să evacueze oamenii din casele înconjurate de ape. Nu toți s-au lăsat convinși să își părăsească locuințele. Cu pantofii în mână și cu câteva lucruri adunate într-o plasa, Mariana Iuga și-a lăsat casa și gospodăria în calea puhoaielor. Soțul ei a fost dus la spital de pompieri. Salvatorii au intrat în mai multe rânduri în casele inundate pentru a se asigura că nu rămâne niciun om în pericol.

De dimineață, râul Tărlung s-a revărsat și în satul Lunca Mărcuşului. 30 de case sunt sub ape, dar oamenii spun că acesta este abia începutul. Localnicii își iau din case tot ce pot. Haine, ceva mâncare și animale. Se pregătesc de evacuare. Pompierii îi ajută pe cei mai în vârstă. Cei care nu pot sta la rude vor fi găzduiți în căminul cultural până când se va potoli urgia.

Și la Tărlungeni, în apropiere de Lunca Mărcuşului, a fost prăpăd. Acum, oamenii scot apa și noroiul din case și se roagă să nu mai vină încă o viitură. Ar distruge totul în sat.

Apele răului Tărlung au distrus și podul de cale ferată care făcea legătura între Brașov și Întorsura Buzăului. Calea ferată a rămas pur și simplu suspendată între picioarele de piatră ale podului. Nu au fost victime, însă nu se știe când va fi reluată circulația pe această rută. Podul are nevoie de reparații capitale.

UPDATE Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni ca urmare a vremii nefavorabile, informează un comunicat de presă al MAI.

„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea)”, se arată în comunicat.
În Judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna. În judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca, iar în comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură şi se desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare. De asemenea, în comuna Fărcaşa s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane. În judeţul Suceava au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat.

 

Sunt amenințătoare șuvoaiele răului Tărlung. A plouat toată noaptea, iar debitul a crescut foarte mult. Oamenii nu au mai văzut niciodată răul atât de mare.

Apele au spart și digul de protecție pe o porțiune de 10 metri și s-au revărsat în satul din apropiere, Lunca Mărcuşului. 30 de case sunt sub ape, dar oamenii spun că acesta este abia începutul.

Localnicii își iau din case tot ce pot. Haine, ceva mâncare și animale. Se pregătesc de evacuare. Pompierii îi ajută pe cei mai în vârstă.

Cei care nu pot sta la rude vor fi găzduiți în căminul cultural până când se va potoli urgia.

Autoritățile cer oamenilor să părăsească zonele unde pericolul este mare.

Șeful DSU a avertizat că în acest moment elicopterele Ministerului de Interne nu se pot ridica de sol din cauza vremii.

Autoritățile îi avertizează pe oameni că situația rămâne critică cel puțin până mâine dimineață.

Vlad Ungar ne spune care este acum situaţia în zonă:

 

UPDATE Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, ne dă mai multe detalii, prin telefon: „Au fost evacuate aproximativ 30 de gospodării în Lunca Mărcușului, în jur de 100 de persoane, s-a creat o breșă în dig la râu la Dobârlău, au fost evacuați oamenii, zona a fost securizată, acum intervenim cu forțele ISU, dacă mai putem scoate ceva bunuri. A fost deschis căminul cultural din comuna Dobârlău, va fi amenajat spațiu de cazare pentru toate persoanele, dar majoritatea lor s-au dus pe la rude”.

 

UPDATE Reprezentant Ministerul Transporturilor: Avem în județul Bacău trei segmente de drum întrerupte. Alte drumuri întrerupte: în județul Neamț pe DN 15, în Brașov DN 11 B, în localitatea Sânzieni, DN 73 A în loc. Poiana Mărului, în Timișoara, DN 57, la km 116 se ciruclă pe un singur fir.

 

UPDATE Reprezentant Ministerul Eneregiei: Toți operatorii de distrubuție a energieie electrice nu au probleme, liniile nu sunt afectate, nu avem consumatori debranșați, cel puțin la ultima raportare făcută. Hidroelectrica ne transmite că se deversează la unele amenajări, dar situația este normală din punct de vedeere al exploatării și al siguranței

 

UPDATE Dr. Raed Arafat, șeful DSU: O situație de urgență este în județul Neamț, comuna Farcașa, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate, de azi noapte, a devenit restricționat și există risc acolo ca situația să se agraveze, ca să nu fie evacuarea imposibilă. Mai sunt 2 sate pe care le evacuăm din județul Covansa, tot 130 de persoane. Îi rog pe domnii prefecți să ia în considerare evacuarea pacienților dializați și a gravidelor, din timp, mai ales că nu putem folosi mijloacele areiene de intervenție, la acest moment.

 


UPDATE Reprezentantul Institului de Hidrologie: În următoarele 12 ore trebuie monitorizată evoluția hidrologică din bazinele hidrografice Trotuș, județele Bacău, Neamț, Harghita, Covasna. În continuare situația este critică pe râul Negru, cu posibilă extindere asupra altor afluenți în județele Covasna, Brașov, Harghita. Iar alt bazin care va necesita atenție este Jija, județele Botoșani și Iași. Vom actualiza mesajul hidrologic. Este posibil să apară extindere de cod roșu și în alte bazine hidrografice.


Reprezentantul ANM vorbește despre evoluția vremii:

 

UPDATE Declarații ministrul de Interne Carmen Dan:

– Am trimis la toate prefecturile o radiogramă prin care vă solicitam să le spuneți care sunt nevoile urgente și unde se impune să trimitem ajutoare de la rezervele de stat. Vă rog să vedeți care sunt nevoile oamenilor din localitate. Trebuie să vobim cu primarii, să mergem în teren, să fim printre oameni și să ne asigurăm că au toate cele necesare: alimente și apă. Sunt cazuri unde aomenii au fost evacuați preventiv și vreau să știu sigur să au cele necesare: alimente, îmbrăcăminte, pături.

– Vreau să reanalizăm și să reviziuim condițiile în care se găsesc spațiile de cazare temporară. Unde este nevoie, putem aduce module speciale pentru cazarea temporară a celor evacuați. Mă adresez prefecților: prioritatea noastră trebuie să fie salvarea vieților omenești și ajutorarea oamenilor. Nu avem până acum, din fericire, decese din cauza inundațiilor sau persoane dispărute. Sperăm ca situația să rămână la fel.

 

– Vreau să știu unde este nevoie de mai mulți oameni și de mai multe utilaje pe partea de intervenție. Vreau ca prefecții să avertizeze în continuare populația și să analizeze dacă să trimitem ajutoate de primă necesitate pentru populație – ajutoare de la nivelul rezervelor de stat, nu cele alocate de către guvern, după ce se termină ploile.

– Vă solicit să faceți o evaluare a pagubelor în regim de urgență, imediat ce situația o va permite.

– MAI acționează în teren de peste 72 de ore, cu toate forțele pe care le are la dispoziție: pompieri, polițiști, jandarmi. Media zilnică a celor care intervin depășește 15.000 de oameni. La această oră sunt în teren peste 20.000 de oameni care acționează cu 7.300 de mijloace de intervenție. Sunt unități de pompieri în care, de ieri, s-a ridicat nivelul de alertă la roșu. Asta înseamnă că toți angajații sunt la serviciu. De joi am început să trimitem oameni și echipamente din județele care nu au probleme în cele aflate sub avertizare: motopompe și stații de potabilizare a apei.

 

„Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă informează despre instituirea CODULUI ROȘU privind scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pentru bazinul hidrografic Tărlung, în intervalul orar 08.35- 18.00, pe raza județelor Brașov și Covasna. Rugăm populația să ia măsuri de autoprotecție și să semnaleze urgențele la 112„, avertizează DSU.

Pe râul Tărlung, în apropierea localității Lunca Mărcușului s-a creat o breșă în dig. S-a ordonat evacuarea a 30 locuințe . Din cauza ruperii digului de protecție de pe pârâul Dobârlău, aproximativ 100 de persoane din localitatea Lunca Mărcușului, comuna Dobârlău, județul Covasna, vor fi evacuate. Toate persoanele vor fi cazate la Căminul Cultural. În satul Băcel, din cauza pericolului ruperii digului pe râul Negru, aproximativ 77 de persoane vor fi evacuate. Aceste vor fi cazate la Căminul Cultural și școala din localitate.

Din cauza viiturii formate pe râul Bistrița, aproximativ 50 de persoane, din localitățile Stejarul și Bușmei din județul Neamț, vor fi evacuate. Toate persoanele vor fi cazate la sala de sport din localitate.

SITUAȚiA ÎN ȚARĂ

  • Braşov: Circulaţie cu dificultate pe DN 73A la ieşirea din Poiana Mărului spre Şercaia după ce drumul a fost inundat
  • Neamţ: Zeci de gospodării inundate şi drumuri distruse de viituri

Cod portocaliu şi cod galben de furtună

Este în vigoare și o atenţionare Cod Galben, emisă de ANM, în intervalul  30 iunie, ora 06 – 01 iulie, ora 06. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei şi Maramureşului, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au emis şi Cod Portocaliu, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 06 – 30 iunie, ora 23, când local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite