Cod roșu de caniculă în Marea Britanie, temperaturi de până la 37 de grade Celsius. Portugalia se luptă cu incendiile de vegetație. În Ungaria au dispărut două lacuri

15 iulie 2022, 15:19

Autoritățile britanice atrag atenția oamenilor să se protejeze de căldură și să se hidrateze. S-au înmulțit apelurile la Serviciul de urgență, mai ales că e în creștere și numărul de infectări COVID și ambulanțele sunt suprasolicitate. Experții atrag atenția că Regatul nu e pregătit pentru asemenea călduri.

E nevoie de investiții masive în infrastructură – avertizează climatologii.

HANNAH CLOKE, climatolog: Peste 30 de grade înseamnă mult pentru Marea Britanie. Şi există posibilitatea ajungerii la 40 de grade. Vor fi doborâte toate recordurile de la noi. E înfricoşător.

În zilele următoare, canicula ajunge în centrul Europei. Organizația Mondială de Meteorologie atrage atenția autorităților din țările afectate să ia măsuri sporite pentru a proteja populația vulnerabilă. În plus, spun experții, valurile de căldură degradează calitatea aerului, mai ales în orașe.

LORENZO LABRADOR, expert Organizația Mondială de Meteorologie: Frontul de înaltă presiune care se află acum deasupra Marii Britanii se va deplasa treptat spre est, de-a lungul Europei centrale, şi va ajunge în nordul Balcanilor la mijlocul săptămânii viitoare. Mare parte din centrul Europei se va confrunta cu temperaturi ridicate săptămâna aceasta şi mare parte, din săptămâna viitoare.

În Portugalia, temperaturile caniculare și vântul puternic au întețit incendiile forestiere. Au fost evacuate zeci de localități și mii de pompieri luptă cu flăcările zi și noapte. Cele mai multe focare sunt la circa 100 de km de Lisabona.

Din cauza secetei, în Ungaria au dispărut pur și simplu două lacuri. Unul dintre ele e lângă Debrecen, celălalt, lângă Pecs. Până acum câteva luni, aici era plin de pește. Treptat, nivelul apei a scăzut, până ce lacul a secat complet. Și lacurile mari din Ungaria sunt în pericol. În unele zone, nivelul apei nu depășește 70 de centimetri.

––––––––––––––––––––––––––––––-

S-au înmulţit apelurile la serviciul de urgenţă, mai ales că e în creştere și numărul de infectări COVID şi ambulanţele sunt suprasolicitate.

Experţii britanici atrag atenția că Regatul nu e pregătit pentru asemenea valuri de căldură, neobișnuite în aceasta zonă a lumii. E nevoie de investiţii masive în noul context – atrag atenţia climatologii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite