COD ROȘU | Averse torențiale, descărcări electrice, vijelie și grindină. Zone vizate: județul Gorj, localitățile Târgu Cărbunești, Bâlteni, Țicleni, Dănești, Săulești, Jupânești, între orele 19:10 – 20:00

21 iunie 2021, 12:52

Vremea extremă a împărțit România în două. În timp ce în jumătatea de est ploile torențiale nu mai contenesc, în vest este caniculă, cu temperaturi ce se apropie 40 de grade Celsius. De altfel, vremea se încălzeşte în toată țara, dar vom suporta greu căldura, din cauza umidității. Mai mult, ar putea apărea fenomene meteo extreme – tornade şi furtuni violente.

Ploile torențiale din ultima perioada sunt provocate de ciclonul care s-a format pe Marea Neagră. Un fenomen normal în general, dar care pe la jumătatea săptămânii a părut că se retrage, dar apoi a revenit cu vijelii şi mai puternice în Moldova, Muntenia şi Dobrogea. În urmă lui rămâne multă umiditate care ne va afecta serios în perioada următoare.

Dar vremea ciclonului a împărțit România în două. În vestul ţării oamenii se plâng de temperaturi greu de suportat. Iar în est de prea multă apă.

În ultimele săptămâni, în Capitală, ploile torențiale au alternat cu momentele în care poate nu a plouat, dar cerul a fost oricum acoperit de nori. O vreme mai degrabă londoneză, cu care bucureștenii nu erau deloc obișnuiți. Așa că în locul hainelor subțiri de vară au scos din dulap pelerinele de ploaie și umbrelele.

La Timișoara, în ultimele zile s-au înregistrat temperaturi foarte mari. Și săptămâna aceasta sunt anunțate până la 38-39 de grade Celsius și disconfort termic crescut.

Iar meteorologii, climatologii şi hidrologii adaugă avertizări şi pentru următoarele luni de vara. Vremea are tot mai multe surprize…. extreme.

Sunt semne clare că anotimpurile, aşa cum le ştim, se schimbă. Și rapid.

Dar statisticile arată că această lună poate urca în primele cinci cele mai ploioase luni iunie din ultima jumătate de secol.

Canicula va alterna cu episoade de vijelii şi ploi torenţiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite