Cod portocaliu de rujeolă în Republica Moldova, 90 de cazuri confirmate. Autoritățile încep vaccinarea

20 august 2018, 21:03

În plină vacanță de vară a crescut alarmant numărul cazurilor de rujeolă. La Chișinău a fost convocată şedinţa Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și s-a decretat cod portocaliu de rujeolă.

PAVEL FILIP, prim-ministrul Republicii Moldova: „Astăzi avem în total înregistrate 90 de cazuri confirmate şi 83 de cazuri suspecte. Ca punct de pornire au fost bazate pe cazurile de import, când cetăţenii noştri nevaccinaţi s-au infectat în ţările vecine”.

Autorităţile spun că răspândirea rapidă a virusului este cauzată în special de refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii.

SVETLANA CEBOTARI, ministrul Sănătăţii, Republica Moldova: „O persoană bolnavă poate infecta concomitent 18 persoane care nu au fost vaccinate sau sunt lipsiţi de imunitate corporală faţă de agentul rujeolei”.

Ministerul Sănătăţii va începe o campanie pro-vaccinare. Iar copiii care merg la şcoală în acest an vor fi imunizați obligatoriu. Potrivit autorităţilor, focarul de rujeolă a izbucnit la o tabără din satul Moreni, Ungheni. Boala s-a transmis de la un copil de 13 ani, care a adus virusul din Ucraina. În România, în ultimii doi ani au fost confirmate peste 14.900 de cazuri de rujeolă. Iar 59 de copii și adulți au murit din cauza bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite