Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic pentru București și 11 județe. Posibil Cod roşu de vreme rea în 4 judeţe

5 ianuarie 2017, 08:48

Meteorologii sunt pregătiţi să emită cod roşu de viscol pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Vrancea. Deocamdată, în această noapte intră în vigoare o alertă cod portocaliu de ninsori abundente, vânt puternic şi viscol pentru 10 judeţe şi Bucureşti. Alte 15 judeţe se vor afla sub cod galben.

Sate întregi din Buzău rămân izolate în troiene ori de câte ori e viscol şi ninge abundent. Şi de data aceasta, judeţul este printre cele care ar putea intra sub avertizare de Cod roşu.

Iar locuitorii şi autorităţile încearcă să se pregătească aşa cum pot mai bine. Antonia Ioniţă se află la Mărăcineni.

Alexandru Costache se află în Brăila, unul dintre judeţele unde furtuna de zăpadă va lovi cel mai rău.

ORA 16.33 Meteorologul Gabriela Băncilă, despre cum va fi vremea în Bucureşti, în următoarele zile.

ORA 16.28 Declaraţii Gabriela Firea: Am discutat cu Direcţia Socială, să meargă în teren unde se adăpostesc oamenii străzii. La nr de telefon 0 800 800 868 se va putea suna atât pentru probleme faţă de modul în care se face deszăpezirea, dar şi pentru alte probleme legate de vreme.

ORA 16.00 Florinela Georgescu, director executiv ANM: Există posibilitatea ca mâine dimineaţă, în Brăila, Buzău, Vrancea, Ialomiţa, vântul să depăşească 90 de km/h, ceea ce înseamnă ca vizibilitatea să fie aproape de 0 şi să se instituie Codul roşu de vreme rea – a declarat Florinela Georgescu, director executiv al ANM, într-o intervenţie la TVR 1.

ORA 15.00 Ministrul de Interne Carmen Dan face declaraţii la MAI, la convocarea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Reprezentantul ANM: În intervale de timp, mâine, datorită intensificărilor de vânt ce pot depăşi la rafală chiar 90 de km la oră, şi, în aceste condiţii, vizibilitatea va putea fi spre 0, să emitem o avertizare pentru vreme severă imediată de tip Cod roşu, interval posibil între orele 8.00 până la 14.00, în estul jud. Buzău, vestul jud. Brăila, partea central-nordică a jud. Ialomiţa, extremitatea sud-estică a jud. Vrancea.

Reprez. CNADNR: 1.600 de utilaje, 70.000 de tone de sare.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea: Vrem să ne asigurăm că în Capitală deszăpezirea se va efectua exemplar, că nu ne va lua iarna prin surprindere, suntem aici, la o societate care se ocupă de deszăpezirea în sectoarele 1 şi 5. În noaptea acesta sunt pregătiţi 2.400 de angajaţi şi 500 de utilaje. Şi sunt pregătite 20.000 de tone de material antiderapant. Am pregătit şi un nr. de telefon verde, în care cetăţenii pot suna dacă sunt în dificultate. Am luat legătura cu reprezentanţii ENEL care au delegat câte o persoană pentru fiecare sector în parte – în cazul în care într-un cartier va fi pană de curent, să se poată interveni imediat. Echipele din Direcţia Socială sunt deja în teren pentru a-i pregăti pe oamenii fără adăpost. Noi vrem să-i convingem pe cât mai mulţi să rămână în această noapte în adăpost.

Raed Arafat: Sunt 14 elicoptere şi 1 avion la dispoziţie. Împreună cu ISU s-a decis efectuarea unor manevre de forţă mai ales în judeţele unde vor fi probleme mari, cu şenilate şi freze din judeţele învecinate. Pe lângă forţele Poliţiei, sunt şi serviciile Jandarmeriei.

Reprezentantul Ministerului Apărării anunţă efectivele militare care sunt pregătite să intervină.

Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic pentru București și 11 județe, de vineri dimineața

(w620) Cod galben

Potrivit meteorologilor, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de 6 ianuarie, în Municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 — 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

ANM a emis și o avertizare Cod galben de ninsoare și viscol, valabilă în sudul, centrul și estul țării, în perioada 5 ianuarie, ora 22:00 — 6 ianuarie, ora 20:00.

În intervalul menționat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Potrivit meteorologilor, va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80 — 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită.

La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei.

Treptat, gerul va cuprinde întreaga ţară. Temperaturile vor ajunge şi la -10 grade, ziua. Cel mai frig va fi în Transilvania unde în depresiuni, temperaturile vor scădea până la minus 25 de grade Celsius.

“Un nou val de ninsori va cuprinde partea de sud a ţării – Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, dar şi în sud-estul Transilvaniei. Aceste ninsori vor deveni pe parcursul nopţii moderate cantitativ. Se va depunde strat de zăpadă care în partea de sud va fi mai consistent. Ninsorile vor continua şi vineri, cu precădere în zona de est. În plus, vântul se va intensifica tot din această seară în aceleaşi regiuni. Ne aşteptăm la un episod de vreme severă, cu viscol puternic”, a declarat pentru Telejurnal Maria Tomescu, meteorolog ANM.

Cod galben de ninsoare

Județele atenționate sunt: Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Teleorman, Constanța, Ilfov și Călărași.

Potrivit ANM, în intervalul 6 ianuarie, ora 20:00 — 7 ianuarie, ora 10:00, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 — 55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.

Meteorologii precizează că unele intensificări ale vântului vor fi și în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

De asemenea, începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între—25 și—15 grade.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM va actualiza această atenționare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării