Cod galben de vijelii și ploi însemnate cantitativ de luni seară până miercuri

24 iulie 2017, 09:16

Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 iulie, ora 20:00 — 26 iulie, ora 3:00, în toate zonele de munte, precum și în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei și vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20 — 25 l/mp și punctiform 50 — 60 l/mp.

(w500) Cod galben

Meteorologii precizează că astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile estice și sud-estice, dar pe spații mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marți (25 iulie) și în prima parte a nopții de marți spre miercuri (25/26 iulie).

În cursul zilei de marți, 25 iulie, în sudul și estul Munteniei, vestul Dobrogei, sudul și centrul Moldovei, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 35 de grade.

Nu scăpăm de fenomenele extreme: caniculă și furtuni

În unele zone din țară românii se sufocă la 40 de grade sau  chiar mai mult la soare sau între betoanele oraşelor. În alte zone oamenii sunt afectați de ploi şi furtuni violente. Veştile meteorologilor nu sunt tocmai bune. Meteorologul de serviciu ne-a explicat, prin telefon, cum iau naștere aceste fenomene.

Aceste schimbări bruște de vreme sunt specifice anotimpului cald din România, temperaturile foarte ridicate asociate cu umezeala din atmosferă. Dubla formare a cestor furtuni violente, în special în orele după-amiezii sunt furtuni numite de instabilitate de masă, fără suprafețe frontale și se produc în special în cursul după-amiezelor și al serilor când temperaturile ating maximul, volume de aer se dezvoltă și încep să intre în ascendență astfel se formează grindina. Cu cât este mai cald și ascendența este mai puternică grindina crește în diametru, a transmis meteorologul de serviciu.

Vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în orele amiezii, local în regiunile vestice și sudice și izolat în cele centrale, când disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când în zonele de deal și de munte și pe suprafețe mici în rest, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, vor fi căderi de grindină și cantități de apă mai însemnate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă