Cochiliile de stridii, reciclate de francezi după Sărbători. Afacerea este în plină dezvoltare

30 decembrie 2022, 20:04

În fiecare an de Sărbători, cochiliile de stridii invadează Franța. Pentru locuitorii din La Rochelles, există soluții: se colectează în pubele speciale.

”De obicei, le dau la găini, dar tot se adună prea multe, au invadat casă”, susține Jean-Baptiste, localnic.

”Este adevărat că oamenii nu au neapărat informația că există o colectare la centrul de deșeuri, așa că au tendința de a le pune în coșurile de gunoi menajere obișnuite”, spune Hervé Bégaud, consilier municipal.

În La Rochelle se adună anual între 10 și 15 tone de cochilii. Cea mai mare cantitate de astfel de deșeuri ajunge la o firma de reciclare.

”90% din cantitate provine de la crescătorii de stridii și 10% de la depozitele de deșeuri, adică de la persoane fizice. Nu avem doar stridii, ci și scoici, midii şi altele”, explică Arthur Saunier Dardant, directorul fabricii de reciclare.

Aici, stridiilor li se oferă a două viață. Sunt transformate în suplimente alimentare pentru animale. Mai ales pentru fermele avicole.

”Este carbonat de calciu, un nutrient perfect pentru ca găinile să-l absoarbă. Acest lucru le permite să aibă un aport de calciu pentru ouăle lor”, explică și Arthur Saunier Dardant, directorul fabricii de reciclare.

Odată uscate la o temperatura foarte ridicată, cochiliile sunt sortate și măcinate la diferite dimensiuni, în funcție de utilizare. Se transformă în produse cosmetice, agricole, bioplastice care permit înlocuirea plasticului din anumite obiecte. Reciclarea cochiliilor are un viitor frumos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite