Coaliția se pregătește să aducă noi modificări legilor justiției, după ce specialiștii Comisiei de la Veneția au dat un aviz care cuprinde atât laude, cât și recomandări

19 noiembrie 2022, 20:49

Deși apreciază și că printre modificările legilor Justiției sunt multe lucruri pozitive și că independența acestui domeniu se află pe un drum bun, experții Comisiei de la Veneția acuză graba adoptării.

Ei vin cu o serie de recomandări: procurorii de rang înalt să fie numiți pe o perioada mai lungă, dar să se elimine posibilitatea de reînnoire a mandatului. În plus, se recomandă eliminarea explicită a oricărei subordonări a poliției judiciare față de ministrul de Interne.

Reprezentanții puterii se scuză și promit corecții.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: Sunt lucruri de care se va ţine cont. (…) Procedura aceasta de urgenţă a Parlamentului a fost în mod evident influenţată şi de un viitor posibil raport MCV pozitiv care trebuie să iasă în toamna acestui an. (…) În ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, menționările sunt pozitive. (…) Recomandarea Comisiei este să se facă pe termene mai mari. Da, de ce nu? Putem lua în considerare acest lucru„.

Opoziția arata însă cu degetul și spre alte probleme identificate de Comisia de la Veneția.

Stelian Ion, deputat USR, fost ministru al Justiţiei: Dumnealor privesc triumfalist numai partea plină a paharului. (…) Faptul că s-a luat din competența DNA referitor la infracțiunile de corupție din justiție, săvârșite de magistrați, reprezintă un element negativ care ar fi trebuit să fie corectat acum. (…) Se dă prin aceste legi posibilitatea procurorilor de rang înalt de a (…) intra practic în toate dosarele penale din cadrul Parchetului general și parchetele din subordine, din cadrul DNA și din cadrul DIICOT„.

Cătălin Predoiu promite că Ministerul Justiției va analiza recomandările Comisiei de la Veneția și va rămâne deschis cooperării cu autoritățile europene.

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția a venit la scurt timp după ce pachetul de legi ale justiției a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Acesta nu a mai așteptat avizul Comisiei, mulțumindu-se cu deciziile judecătorilor CCR, care au respins ca fiind inadmisibile și neîntemeiate toate sesizările formulate de opoziție și Avocatul Poporului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă