Coaliția s-a întrunit în ședință. PSD vrea să cedeze Apărarea contra unui minister mai puțin important, dar să păstreze Finanțele și Transporturile. Discuțiile vor continua

25 octombrie 2022, 18:12

Ședința Coaliției s-a încheiat, discuțiile vor continua.

ACTUALIZARE Discuțiile continuă la Vila Lac, s-a depășit problema mandatului cu care premierul Nicolae Ciucă trebuie să meargă la Bruxelles și cea a formei pe care ar trebui să o aibă viitorul proiect de buget pe anul viitor, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal.

Într-o formulă mai restrânsă, se discută acum despre soarta portofoliului de la Apărare. Liberalii, în frunte cu premierul, cer social-democraților să vină urgent cu o numire pentru acest minister, iar PSD a venit cu mai multe variante de lucru, dar niciuna nu privește numirea unui înlocuitor pentru Vasile Dîncu, demisionat ieri de la Apărare.

Social-democrații doresc renegocierea protocolului de colaborare astfel încât să se ajungă la o rocadă între ministere. Ei vor să dea Apărarea pentru un minister mai puțin important, dar vor ca la viitoarea schimbare din luna mai, Finanțele și Transporturile, care acum sunt la PSD, să rămână tot la ei, chiar dacă premierul ar putea fi schimbat, conform înțelegerii.

S-a mai analizat și de unde ar trebui tăiate 2 miliarde de euro din banii europeni din PNRR, deoarece avem o creștere economică mai mare decât cea preconizată și trebuie dați niște bani înapoi.

În ce privește pensiile speciale, premierul Ciucă a fost mandatat să scoată din zona lor pensiile militarilor.

Liberalii nu vor să facă niciun troc în acest moment și merg pe ideea că PSD trebuie să vină cu un înlocuitor la acest minister.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Inițial trebuia să fie o ședință pregătitoare a premierului Ciucă cu miniștrii săi, înainte de plecarea acestuia la Bruxelles, unde trebuie să negocieze pe unele angajamente din PNRR, dar și o discuție pe viitorul proiect de buget și pe simulările făcute de Ministerul Finanțelor pe această temă, a transmis Marius Vulpe, pentru TVR Info.

Un alt subiect ar fi și rectificarea bugetară care se apropie.

În paralel, este și această situație de impas în Coaliție. PSD susține că este nevoie de o ședință urgentă a Coaliției pentru a tranșa problema portofoliului Apărării și nu neapărat în sensul numirii unui titular în locul lui Vasile Dîncu. Potrivit surselor TVR Info, cei de la PSD doresc, în fapt, un schimb de ministere. S-ar mulțumi să cedeze Ministerul Apărării, pe care îl consideră controlat de Bruxelles decât de către ei, contra unui minister mai puțin important, cu speranța însă ca la viitoarea rotativă din luna mai, când se pune problema schimbului de ministere, Finanțele și Transportul să rămână în controlul social-democrat.

Este prezent și premierul Nicolae Ciucă, el ar fi avut și o discuție cu președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT, potrivit surselor TVR Info, pe tema pretențiilor social-democrate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite