Coaliția de guvernare, în continuare în impas din cauza taxei de solidaritate, redenumită contribuţie pentru sănătate şi educaţie

16 iunie 2022, 13:05

Partenerii de coaliție nu au ajuns la un numitor comun privind „contribuția pentru educație și sănătate”, așa cum a fost redenumită taxa de solidaritate pe care PSD ar dori să o impună companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Dar ar putea fi aproape de consens în privința deducerilor fiscale pentru românii cu venituri mici și medii.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Pleci de la suma pe care poți să o aloci pentru aceste deduceri, s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei. Și în funcție de această sumă, urmează ANAF-ul și Ministerul Finanțelor să facă aceste simulări.

Deși președintele PSD evită să dea alte detalii, în Coaliție s-ar fi discutat mai multe variante.

Surse din Coaliție susțin că s-a ajuns la un numitor comun în câteva privințe. De exemplu, s-a stabilit un plafon de la care începe să scadă progresiv impozitul pe venitul din salariu. Inițial, PSD ar fi dorit ca plafonul să fie salariul de 6.000 de lei brut pe lună, însă plafonul a fost coborât la 4.500 de lei brut. Impozitul începe să scadă progesiv de la 10% cât este în prezent, la 0%, în cazul salariului minim pe economie de 2.550 de lei. Și o altă măsură convenită: TVA pentru produsele care conțin zahăr crește la 19%.

Măsura poate fi binevenită, spun analiștii, dar va pune presiune pe buget.

ADRIAN BENȚA: Statul încasează mai puţin 3 miliarde de lei, aceşti bani trebuie găsiţi de undeva. Fie taxăm suplimentar pe alţii, fie majorăm TVA la anumite produse, fie ne împrumutăm mai mult. Social, este o măsură foarte bună, pentru că se mai majorează un pic salariile în zona aceasta de salarii mici. Dar o reducere de taxe e totuşi o discriminare, chiar dacă este pozitivă faţă de ceilalţi.

Social-democrații vor și impozitarea clădirilor, în funcție de prețul din grila notarială, și nu în funcție de zona și materialele de construcție, așa cum e acum. Astfel, ar putea să apară diferențe de impozitare între orașele mari și localitățile mici, unde prețurile au scăzut în ultimii ani. Măsurile trebuie mai întâi discutate cu partenerii sociali și aprobate în Parlament. După discuțiile de aseară din Coaliție, liberalii refuză să mai facă declarații pe această temă. Iar Opoziția așteaptă rezultatul final.

TUDOR POP, deputat USR: Sunt discuții pe care le urmărim, după care, în funcție de cum se concretizează, le vom amenda, le vom susține, le vom critica, în funcție de cum se așează aceste lucruri.

Coaliția a mai discutat majorarea impozitului pe câștigurile din jocurile de noroc. Modificările Codului Fiscal trebuie finalizate până pe 1 iulie, a declarat liderul social-democrat.

––––––––––––––––––––––––-

UPDATE:  PSD susține, într-un comunicat de presă, că va propune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare supraimpozitarea cu 40 la sută a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui și supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40 la sută pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90 la sută pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete), precum și aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de zero la sută.

PSD ar urma să mai propună și o contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri

–-

Liderii coaliției sunt mai aproape de o soluţie comună în privinţa plafoanelor de venituri luate în calcul pentru deducerile fiscale. Deocamdată, coaliția a decis asupra unor deduceri fiscale și asupra impozitării clădirilor, în funcție de valoarea din grila notarială.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD,  a declarat, joi, că s-a decis în coaliţia de guvernare să fie alocată suma de 3 miliarde de lei pentru deducerile pentru impozitul pe venit, în cazul persoanelor cu venituri mici şi medii.

„Aseară am avut o şedinţă de coaliţie, cum avem în fiecare săptămână mai multe şedinţe de coaliţie. A fost o şedinţă de coaliţie tehnică şi aplicată, cu mai mulţi invitaţi din administraţia centrală, atât miniştri, cât şi preşedinţi de agenţii, pentru a face agenda de decizii de săptămâna următoare. Toate aspectele urgente au fost discutate ieri în această şedinţă de lucru a coaliţiei. Nu neapărat când avem o şedinţă de coaliţie, luăm imediat şi decizii. (…) Părerea specialiştilor este de a pune aceste plafoane, pentru că pleci de la suma pe care poţi să o aloci pentru aceste deduceri. S-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei şi în funcţie de această sumă urmează ca ANAF şi Ministerul Finanţelor să facă simulări. În acest plafon trebuie să ne încadrăm cu toate deducerile pentru cei cu venituri mici şi medii”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că încă nu s-a decis care va fi salariul cel mai mare la care se vor aplica aceste deduceri.

„Am stabilit un plafon pe care şi-l poate permite România în acest moment, pe această execuţie bugetară din acest moment. Care va fi decizia şi unde se va întinde, sunt ferm convins că săptămâna viitoare veţi afla. Vorbim de deduceri şi vorbim de deduceri pentru impozitul pe venit. Categoric, până la data de 1 (iulie – n.r.) ordonanţa de urgenţă va fi dată, să ne încadrăm în predictibilitatea cerută de către toată lumea şi de către mediul de afaceri, de la 1 iulie. Se fac aceste şedinţe după ce liderii coaliţiei hotărăsc ce ne dorim să modificăm”, a afirmat Ciolacu.

Deși președintele PSD evită să dea alte detalii, potrivit unor surse politice, una dintre variantele luate în calcul este plafonul de 4.500 de lei pentru venituri, după cum relateaza reporterul TVR, Marinela Mititelu. Măsurile trebuie mai intâi discutate cu partenerii sociali și aprobate în Parlament. După discuțiile de aseară din coaliție, liberalii refuză să mai facă declarații pe această temă.

Deputatul USR Tudor Pop anunță că opoziția urmărește rezultatul acestor negocieri: „Sunt discuții pe care le urmărim, după cum se concretizează, le vom amenda, le vom critica. Cu siguranță nu va lispi dezbaterea publică pe acest subiect”, ne-a declarat el.

Alte modificări privesc taxa pentru Educație și Sănătate, care încă pune probleme liderilor coaliției, dar și impozitarea jocurilor de noroc, pe care PSD o vrea mai ridicată. Discuțiile vor continua, pentru că ordonanța de urgență privind modificarile codului fiscal trebuie să fie finalizată până pe 1 iulie.

Impozitul pe venit poate ajunge și la zero, în anumite condiții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite