Coaliția abandonează ideea ordonanței. ALDE a cerut modificarea Codului Penal în Parlament

Întoarcere cu 180 de grade în coaliția de guvernare: Codul Penal nu va fi modificat prin ordonanță de urgență. Tonul a fost dat de Călin Popescu Tăriceanu, care a exclus și angajarea răspunderii. Liviu Dragnea susține că ordonanța de urgență nu a fost singura soluție discutată în PSD și este de acord cu dezbaterea în Parlament. Îi dă însă temă lui Florin Iordache, să grăbească procedurile în comisia specială.

25 Iunie 2018, 13:17 (actualizat 25 Iunie 2018, 20:17) Știrile TVR |
Coaliția abandonează ordonanța
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Călin Popescu Tăriceanu a fost primul lider al coaliției care a exclus categoric modificarea Codului Penal prin ordonanță de urgență sau asumarea răspunderii guvernului: "Scoateți din discuție acest subiect, vă spun oficial: Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare".

Numai că, la acel moment, în PSD încă erau lideri care mergeau pe varianta ordonanței, în ciuda opoziției ALDE.

Nicolae Bădălău, senator PSD: "Vom discuta și cu dânșii și vom cădea la o soluție cât mai bună. (n.r., întrebare reporter: Sperați să-i convingeți de această variantă mai rapidă?) Sigur!"

Câteva ore mai târziu, Liviu Dragnea a admis că rămâne ca ALDE: fără ordonanță de urgență, dar cu un avertisment clar pentru comisia Iordache.

Liviu Dragnea, președintele PSD: "Trebuie să grăbească procedurile. Pentru că s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face toată vara. O să le cer celor din comisie să închidă odată Codul Penal".

Liviu Dragnea a lansat un avertisment explicit și la adresa președintelui Iohannis, aducând în discuție chiar suspendarea.

Liviu Dragnea, președintele PSD: "Nu este exclusă. Pentru că deja a stat neconstituțional de mult. Jocul cu .. hai să mai citim, hai, că încă n-am citit... este o bătaie de joc la adresa CCR".

Coaliția a decis să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului la începutul lunii iulie.

 

ACTUALIZARE Liviu Dragnea: "Eu știu exact ce am vorbit vineri seara. Că am fost acolo cu toții. Și eu am spus, și spun în continuare, că trebuie să grăbească procedurile, pentru că s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Și atunci o să-i cer astăzi și eu, și domnul Tăriceanu, o să le cer celor din comisie să închidă odată Codul Penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obișnuit".

Rugat de reporteri să detalieze pe marginea declarațiilor de vineri, Dragnea a precizat: "Am vorbit de faptul că am respectat absolut toate termenele, de fapt le-am lungit, le-am lungit, le-am lungit și nu e cazul".

Întrebat clar dacă exclude în acest moment o ordonanță de urgență pe Codul penal, Liviu Dragnea a răspuns: "Da".

ACTUALIZARE "Nu am discutat de niciun fel de ordonanţă de urgenţă pe modificarea Codurilor. Scoateți, vă rog, din discuție acest subiect, dacă se poate. Și vă spun oficial - vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă se va merge pe ipoteza asumării răspunderii guvernului în Parlament, președintele Senatului a răspuns că nu se ia în calcul nici această variantă.

Preşedintele ALDE a mai confirmat că la şedinţa coaliţiei au participat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă.

Tudorel Toader spune că dacă va fi solicitat pentru o eventuală ordonanță pentru modificarea Codurilor penale va răspunde atunci

Întrebat luni dimineață dacă ar da un aviz pentru o ordonanță de urgență din partea Ministerului Justiției, Tudorel Toader a răspuns: "De patru zile, cinci zile nu sunt în Bucureşti. Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde şi fiţi de acord ca să nu dau răspuns la probleme ipotetice".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI