Școala se reia la 1 septembrie în mare parte din Europa. Clase mai mici, separatoare și purtarea măștii, printre măsuri

18 august 2020, 19:11

SPANIA

Țara europeană cel mai greu încercată de pandemie a decis: toți cei opt milioane de elevi încep școala pe 7 septembrie. În ce condiții, este la latitudinea comunităților autonome, dar sunt unele reguli comune: doar elevii de gimnaziu și liceu vor purta mască, cei mai mici nu.

Distanțarea va fi cuvântul de ordine: pentru aceasta, elevii vor intra și vor ieși din școală gradual, la intervale de 10 minute. În clasă vor fi cel mult 15- 20 de elevi, băncile vor fi așezate la o distanță de cel puțin 1,5 metri, iar acolo unde nu este suficient spațiu vor fi instalate panouri de plexiglas. Vor exista așa-numitele grupuri de conviețuire, care nu vor interacționa între ele, astfel încât dacă un elev se îmbolnăvește să poată fi izolat focarul.

FRANȚA

În Franța școala va reîncepe pe 1 septembrie. Măsurile de protecție vor urma un protocol sanitar strict.

Masca este obligatorie pentru elevii de peste 11 ani și pentru întregul personal. Distanța de cel puțin un metru va fi în continuare respectată în sălile de clasă, cantine, biblioteci, iar în spațiile exterioare sunt permise o serie de activități, însă cu prudență.

BELGIA

În Belgia a început goana după rechizite după ce guvernul a decis reluarea școlii pentru toți elevii de la 1 septembrie. Clase reduse, iar în zonele cu focare de COVID, cei mai mari, adică de la clasa a V-a în sus, vor merge o săptămână la școală și una vor învață online de acasă.

GERMANIA

Școala a reînceput deja în Danemarca și Germania. În statul nordic cu distanțare dar fără mască, în timp ce în cel mai mare land german masca este obligatorie pentru toată lumea pe toată perioada cât se află în școală.

ITALIA

Și elevii italienii se vor întoarce în bănci de pe 14 septembrie după 6 luni acasă. Deocamdată, este clar că vor fi clase cu număr redus de elevi, iar profesorii vor fi obligați să poarte mască.

Ce nu vor să repete europenii este experiența Israelului care a redeschis școlile în luna mai după scăderea mare a infectărilor. Nu au luat atunci nicio măsură de distanțare și în scurt timp noul coronavirus s-a răspândit în zeci de scoli. Aproape 7.000 de elevi și profesori au fost plasați în carantină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite