Școala continuă și departe de casă | Peste 70 de copii ucraineni îşi continuă educaţia într-un centru din Bucureşti

8 septembrie 2022, 18:59

O tablă, câteva bănci, o învăţătoare care le zâmbeşte şi le vorbeşte limba. E ca şi cum ar fi acasă, în Ucraina. Dar sunt în România, iar pentru ei educaţia trebuie să meargă mai departe.

În centrul din București, elevii au profesori de acasă, refugiaţi şi ei. Natalia a învăţat limba română de la mama ei, iar în Ucraina era profesoară de rusă. Din iulie lucrează aici, în centru. E filolog, așa că trecerea la a preda limba română e o provocare.

Fiica ei de 10 ani, Renata îi este și ea elevă, după-amiaza, când toţi cei din centru au ore de limba română.

Elevii de gimnaziu au o sală separată. În fiecare clipă e cineva lângă ei, îi ajută şi verifică dacă sunt atenţi la ore. La centrul din Pipera pot învăţa 150 de copii, de la grădiniţă până la clasa a VIII-a.

Diana Alexandroae, preşedintele Fundaţiei ANAID: Tot ce am transpus aici, în acest spaţiu, este tot ce mi-aş dori să găsească şi copilul meu şi aceeaşi educaţie pe care mi-aş dori să o aibă şi copilul meu”.

Centrul din Pipera este realizat de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Asociația Anaid și reprezentanța UNICEF în România.

Anna Riati, reprezentanta UNICEF în România: „Abordarea mixtă pe care o încercăm în acest centru: educaţia online prin care copiii refugiaţi pot să îşi urmeze curricula de acasă, alături de acest spaţiu sigur în care pot interacţiona cu alţi copii şi orele de limba română atât de importantă pentru incluziunea acestor refugiaţi este un foarte bun exemplu pentru cât de multe lucuri bune se pot face dacă lucrăm impreună”.

Centrul de sprijin pentru copii şi femei din Ucraina a fost deschis în vară, iar acum a fost transformat într-o şcoală departe de casă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite