Coșuri sfințite de preot de pe bicicletă, într-o localitate din Satu Mare, de Paștele Catolic. "Oamenii au fost foarte fericiţi, unii au plâns pentru că n-au putut participa la slujba de Înviere"

Un preot romano-catolic dintr-o comunitate mică din nord-vestul ţării a ales o metodă deosebită de a sfinţi bucatele enoriaşilor, în plină epidemie de coronavirus. El s-a deplasat pe bicicletă la toţi enoriaşii din sat şi, de la distanţă, a rostit rugăciunea de sfinţire a coşului, transmite Agerpres.

13 Aprilie 2020, 15:54 (actualizat 13 Aprilie 2020, 16:37) |
Preotul Zoltan Janos Tatar / FOTO: Zoltan Janos Tatar, www.agerpres.ro

Pentru întreaga lume catolică, Paştele din acest an a fost unul diferit, la fel cum va fi şi pentru ortodocşi.

În contextul pandemiei, unii preoţi caută modalităţi pentru a fi alături de credincioşi și pentru a reda Sărbătorilor Pascale o parte din specificul lor, prin sfinţirea coşurilor.

Astfel, în comunitatea mică din satul Dindeştiu Mic, comuna Petreşti, judeţul Satu Mare, preotul i-a rugat pe credincioşii care doresc merinde sfințite să iasă cu coşurile în faţa gospodăriilor.

"Am rugat pe oamenii din sat să lase coşurile cu mâncare în faţa porţilor şi să păstreze distanţa. Eu am urcat pe bicicletă şi, oprind în faţa fiecărei case, am sfinţit coşurile. A fost prima dată când am fost nevoit să folosesc o astfel de metodă", a declarat pentru agenția de presă preotul Zoltan Janos Tatar.

El a precizat că a avut acordul autorităţilor pentru acest lucru şi, practic, nu a intrat în contact cu nicio persoană.

Locuitorii satului şi-au scos în faţa caselor coşurile care de obicei erau sfinţite în curtea bisericii, doar că acum nu au mers ei la preot, ci a venit preotul la ei.

"Prima dată am cerut acordul poliţiei, că pot sau nu. Satul e micuţ, sunt aproximativ 150 de credincioşi. Oamenii au fost foarte fericiţi, unii au plâns pentru că n-au putut participa la slujba de Înviere", a mărturisit preotul.

El a ales să se deplaseze cu bicicleta pentru că este pasionat de ciclism şi de natură. "Am ales pentru ca sunt pasionat de bicicletă şi este mai aproape de natură decât o maşină. De multe ori, când am timp, mă duc să fac nişte kilometri cu bicicleta, să vad un pic liniştea de lângă sat şi să fac şi nişte poze", a spus părintele.

"Da, adevărat că şi la primul Paşte a fost la fel, pentru că era teamă şi singurătate. Pentru că a fost Hristos singur pe cruce. Acum şi eu am fost singur în biserică, ca şi oamenii din sat care stau singuri acasă, fără familie. Satul este şvăbesc, în care sunt mai mulţi bătrâni decât tineri. Deci pentru bătrâni era şi mai dureros că nu pot să vină în biserică, ca şi altă dată când veneau în fiecare zi", a mai spus preotul.

Zoltan Janos Tatar a fost sfinţit în anul 2010 pentru Dieceza din Satu Mare. El a slujit un an în municipiul Satu Mare, după care a avut o experienţă timp de 2 ani în Austria, iar din anul 2013 este în Dindeştiu Mic.

"În Austria am simţit că oamenii cred în Dumnezeu, dar nu frecventează biserica. Şi la noi începe să fie la fel şi de aceea încerc să fac tot posibilul ca oamenii să îl iubească pe Dumnezeu şi biserica. Pentru că biserica este familia şi casa noastră a tuturor. Nu eu trebuie să aştept oamenii în biserică, eu trebuie să fiu mai aproape de oameni cum pot", a mai spus preotul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI