CNSLR Frăţia pregăteşte o grevă generală în economie

2 noiembrie 2017, 08:40

Patronii nu pot fi obligaţi să mărească decât salariul minim.

Salariaţii sunt lipsiţi de o protecţie reală, spun sindicatele, fiindcă legea dialogului social împiedică negocierea contractelor colective la nivel de sector.

Greva generală ar viza transporturile, energia, comunicaţiile, sănătatea, învăţământul, administraţia publică, asistenţa socială dar şi alte sectoare.

Biroul Operativ al CNSLR — Frăția, în conformitate cu hotărârea Consiliului Național din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională pentru următoarele nemulțumiri ale salariaților: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale ce generează lipsa unei protecții reale ale angajaților, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 43 luni„, se menționează într-un comunicat al confederației.

După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariați din cadrul confederației noastre, vom decide data declanșării grevei generale„, se precizează în comunicat.

Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat„, informează ministerul, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Ministerul mai arată că acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite