CNN: Un nou Joe Biden?

Joe Biden nu este nici mai mult, nici mai puțin capabil de a fi un președinte decât era acum două luni. Personalul său nu este mai mult sau mai puțin competent, scrie CNN.


16 August 2022, 15:08 (actualizat 16 August 2022, 15:12) Știrile TVR |
Foto: Official White House Photo by Adam Schultz

Dar, dintr-o dată, imaginile cu Biden ca un septuagenar slab, aflat la conducerea unei Case Albe prost administrate, au făcut loc celor ale unui lider cu experiență, zâmbind din spatele ochelarilor de soare de aviator, a cărui echipă testată în luptă a îndeplinit o serie de priorități naționale. Un șir de câștiguri face asta pentru tine.

Nu s-a întâmplat din cauza unei schimbări de strategie sau a unei schimbări de personal, deși, în momente grele, aliații au vrut ca el să facă acești pași ritualici. A fost o combinație de noroc, pricepere și perseverență ale unui președinte și unui Partid Democrat hotărâți să acționeze unilateral acolo unde republicanii nu ar fi făcut-o și să ajungă la compromisuri acolo unde republicanii ar fi făcut-o.

Prețurile gazelor, care l-au afectat pe Biden când au crescut, au scăzut de două luni. Președintele nu a provocat nicio mișcare. Dar schimbarea norocului a atenuat unele dintre presiunile inflaționiste care rămân cea mai mare problemă politică a lui.

La sfârșitul lunii trecute, condițiile meteorologice au deschis calea pentru ca o dronă CIA să-l omoare pe liderul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, pe balconul casei sale din Kabul. Lovitura de precizie, a cărei planificare a început în primăvara trecută, a justificat afirmațiile lui Biden că SUA ar putea lupta împotriva terorismului din Afganistan chiar și fără trupe pe teren.

În Congres, Biden a dovedit că, în primul rând, criticii greșesc în ambele direcții. Politicienii și experții care descriu o agendă legislativă eșuată și-au scris recenziile înainte de sfârșitul „piesei”.

Parlamentarii progresiști, care au disprețuit discuțiile fostului senator despre colaborarea cu GOP, au văzut Congresul făcând investiții bipartizane în infrastructură, producția internă de semiconductori și îngrijirea sănătății veteranilor. S-au alăturat unei mase critice de republicani, pentru a le depăși.

Alții, care s-au plâns că Biden a virat prea mult la stânga, au văzut Congresul luând cele mai mari măsuri guvernamentale de reducere a schimbărilor climatice. Niciun republican nu a votat DA. Fiecare democrat a făcut-o.

Acest lucru nu face din Biden un FDR sau LBJ modern. El nu poate revendica un monument unic care să rivalizeze cu Securitatea Socială, Medicare sau chiar Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile, deși l-a consolidat.

Investițiile propuse pentru extinderea oportunităților economice prin îngrijirea copiilor, creditele fiscale pentru copii, concediul plătit și grădinița universală s-au micșorat. Legea bipartizană privind siguranța armelor, care a pus capăt anilor de „paralizie” a Congresului, nu a răspuns la apelul său de a interzice armele de asalt. El nu a câștigat legislația care să protejeze drepturile de vot, într-un moment în care extremismul republican amenință democrația și statul de drept.

Matematica partizană a impus constrângerea fundamentală. Pentru a acționa singuri asupra numărului mic de inițiative prioritare protejate de „Republican filibuster”, democrații pot suporta doar câteva dezertări în Cameră și niciuna în Senat. Pachetul climatic a predominat doar pentru că senatorul Joe Manchin din Virginia de Vest, după luni de rezistență, a acceptat în cele din urmă să cadă de acord cu colegii de partid.

Acea „frânghie” legislativă face cu atât mai remarcabil ceea ce au realizat Biden, președintele Camerei, Nancy Pelosi, și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer. A le numi „victorie” pe tabloul de bord politic, de parcă guvernarea ar fi un eveniment sportiv, ascunde impactul lor asupra vieții americane.

Legea infrastructurii din 2021, care le-a scăpat celor doi predecesori imediați ai lui Biden, înseamnă 550 de miliarde de dolari pentru noi investiții federale în drumuri, poduri, aeroporturi, transport public, căi ferate, bandă largă rurală, apă curată și stații de încărcare pentru vehicule electrice, printre altele.

Proiectul de lege pentru semiconductori oferă peste 52 de miliarde de dolari pentru a stimula producția internă de componente vitale pentru produse, de la mașini la computere, reducând dependența Americii de furnizorii străini.

Așa-numitul proiect de lege pentru „gropi de ardere” extinde noi beneficii de îngrijire a sănătății și de handicap pentru milioane de veterani expuși la toxine în timpul serviciului lor.

Inflation Reduction Act – numit pentru a-l atrage pe Manchin, deși va avea un impact neglijabil asupra inflației în acest an – înseamnă că beneficiarii Medicare nu vor plăti mai mult de 35 USD pe lună pentru insulină și nu mai mult de 2.000 USD pe an pentru costurile din buzunar pentru medicamente. Pentru prima dată, Medicare își poate folosi puterea de piață pentru a negocia prețuri mai mici de la companiile de medicamente.

IRA alocă, de asemenea, 370 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea energiei curate și pentru reducerea schimbărilor climatice, ceea ce analiștii spun că va ajuta SUA să reducă emisiile de carbon cu 40% sub nivelul din 2005, până în 2030. Susține conducerea americană într-un moment în care evenimentele meteorologice extreme reprezintă tot mai multe pericole pentru lume, într-un mod evident.

Poziția slabă a lui Biden în public a început să crească ușor. Democrații de la scrutinul din 2022 au câștigat mai mult teren din cauza furiei față de decizia conservatoare a Curții Supreme de a pune capăt dreptului constituțional la avort.

Dar asta nu înseamnă că alegătorii îi vor recompensa la alegerile intermediare din această toamnă. Republicanii au nevoie doar de un câștig net de patru locuri — cu mult sub media istorică pentru partidul care nu deține Casa Albă — pentru a recăpăta controlul Camerei.

Nici nu înseamnă că Biden va urma precedentele lui Barack Obama, Bill Clinton și Ronald Reagan pentru recuperarea din eșecurile timpurii cu scopul de a câștiga un al doilea mandat. La vârsta de 79 de ani, Biden este în rolul celui mai bătrân director executiv din istoria Americii, în timp ce tinerii democrați neliniștiți caută o conducere proaspătă.

Dar înseamnă că președintele și partidul său au valorificat oportunitatea pe care le-a oferit-o, în acești doi ani, controlul guvernului. Au făcut o mare parte din ceea ce au căutat să facă într-o funcție publică.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI