CNN: Imaginile din satelit arată o activitate crescută la siturile nucleare din Rusia, China și SUA

Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la siturile lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN, într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

22 Septembrie 2023, 13:33 (actualizat 22 Septembrie 2023, 21:18) Știrile TVR |

Deși nu există nicio dovadă care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, imaginile, obținute și furnizate de un analist proeminent în domeniul studiilor de neproliferare militară, ilustrează extinderi recente la trei situri de testare nucleară, comparativ cu cele de acum câțiva ani.

Unul este operat de China în regiunea extrem-vestică Xinjiang, unul de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic, iar altul de SUA în deșertul Nevada.

Imaginile din satelit din ultimii trei până la cinci ani arată noi tuneluri pe sub munți, noi drumuri și instalații de depozitare, precum și un trafic crescut de vehicule care intră și ies din situri, a declarat Jeffrey Lewis, profesor adjunct la James Martin Center for Nonproliferation Studies din cadrul Middlebury Institute of International Studies.

„Există într-adevăr o mulțime de indicii pe care le vedem și care sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare”, a spus el, lucru pe care niciuna dintre aceste țări nu l-a mai făcut de când testele nucleare subterane au fost interzise prin Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996. China și SUA au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat.

Colonelul în retragere al forțelor aeriene americane Cedric Leighton, fost analist al serviciilor de informații, a analizat imaginile siturilor nucleare ale celor trei puteri și a ajuns la o concluzie similară.

„Este foarte clar că toate cele trei țări, Rusia, China și Statele Unite, au investit foarte mult timp, efort și bani nu numai în modernizarea arsenalelor lor nucleare, ci și în pregătirea tipurilor de activități care ar fi necesare pentru un test”, a declarat el.

Moscova a ratificat tratatul, dar președintele rus Vladimir Putin a declarat în februarie că va ordona un test, dacă America acționează prima, adăugând că „nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că paritatea strategică globală poate fi distrusă”.

Extinderile riscă să declanșeze o cursă de modernizare a infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între Washington și cele două guverne autoritare, au declarat analiștii, deși ideea unui conflict armat real nu este considerată iminentă.

„Amenințarea reprezentată de testele nucleare vine din măsura în care accelerează cursa tot mai mare a înarmării între Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte”, a declarat Lewis. „Consecințele acestui fapt sunt că cheltuim sume uriașe de bani, chiar dacă nu devenim mai siguri”.

Amenințări nucleare

Comentariile lui Lewis au fost făcute după ce un grup proeminent de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a reglat la începutul acestui an ceasul său emblematic Doomsday Clock, care măsoară cât de aproape este lumea de autodistrugere, la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai precară setare a ceasului de la înființarea sa în 1947.

Grupul a citat războiul din Ucraina, declanșat de invazia ilegală a Rusiei asupra vecinului său în februarie 2022, ca principal motiv pentru evaluarea sa sobră.

„Amenințările subtil voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului - din greșeală, intenție sau calcul greșit - este un risc teribil. Posibilitatea ca acest conflict să scape de sub controlul oricui rămâne ridicată”, a declarat grupul.

Cu alte cuvinte, Ceasul Apocalipsei semnalează astăzi un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste dramatice la suprafață cu arme nucleare.

Luna trecută, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat un nou apel către țările-cheie pentru a ratifica tratatul internațional care interzice experimentele atât în scopuri pașnice, cât și militare.

„În acest an, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a neîncrederii și a divizării globale”, a declarat Guterres. „Într-un moment în care aproape 13.000 de arme nucleare sunt stocate în întreaga lume, iar țările lucrează pentru a le îmbunătăți precizia, raza de acțiune și puterea de distrugere, aceasta este o rețetă pentru anihilare.”

Lewis a subliniat că performanța neașteptat de slabă a armatei ruse în Ucraina ar putea fi o parte din motivul pentru care Moscova ia în considerare reluarea testelor nucleare.

Dmitri Medvedev, un susținător șovin al lui Putin și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a promis că Moscova „va trebui să folosească arme nucleare” dacă contraofensiva din Ucraina va avea succes. Retorica belicoasă a lui Medvedev a ridicat semne de întrebare, dar Putin este principalul factor de decizie al Rusiei.

Belarus, care a jucat un rol-cheie în invazia Rusiei în Ucraina, a primit, de asemenea, arme nucleare tactice de la Moscova, a declarat președintele Alexander Lukașenko în august. El a adăugat că Minskul ar fi dispus să le folosească în fața unei „agresiuni” străine.

Rusia și China

Chiar și în timp ce armata rusă invada Ucraina anul trecut, analiștii au observat, de asemenea, o extindere a sitului de teste nucleare al țării din Novaia Zemlia, în arhipelagul din Oceanul Arctic.

La jumătatea lunii august, instalația a primit o nouă atenție atunci când ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Situl Novaia Zemlia a fost folosit pentru prima dată de Uniunea Sovietică pentru a efectua teste nucleare în 1955, până la colapsul URSS. În acea perioadă, pe acest sit au avut loc în total 130 de teste care au implicat peste 200 de dispozitive, potrivit unei analize publicate în revista Science and Global Security.

Imaginile din satelit obținute de CNN au arătat că la situl de testare Novaia Zemlia au avut loc lucrări de construcție extinse în perioada 2021-2023, cu nave și containere noi de transport maritim care au sosit în portul său, drumuri care au fost menținute libere în timpul iernii și tuneluri săpate adânc în munții arctici.

„Situl de testare rusesc este acum deschis tot timpul anului, îi vedem cum curăță zăpada de pe drumuri, îi vedem cum construiesc noi instalații”, a declarat Lewis.

În apropierea acestor instalații se află tuneluri în care Rusia a efectuat teste în trecut, a spus Lewis. „În ultimii cinci sau șase ani, am văzut Rusia săpând noi tuneluri, ceea ce sugerează că sunt pregătiți să reia testele nucleare”, a adăugat el.

„Este destul de clar pentru mine că rușii se pregătesc pentru un posibil test nuclear”, a adăugat Leighton, fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene americane, în prezent analist CNN. Dar el a oferit ceea ce a spus că sunt „avertismente” importante.

„Este posibil ca rușii să încerce să meargă până la limită, făcând toate pregătirile pentru un test nuclear, dar fără a efectua unul efectiv. În esență, ei ar face acest lucru pentru a «speria» Occidentul”, a spus Leighton.

Moscova nu a răspuns solicitării CNN de a comenta acest subiect și nu există nicio modalitate de a ști exact ce se întâmplă dincolo de ochii sateliților.

De asemenea, a fost detectată o activitate crescută la situl chinezesc de testare nucleară din Lop Nur, un lac sărat uscat între două deșerturi din vestul Chinei, o zonă slab populată.

Imaginile din satelit arată că în ultimii ani a fost excavat un nou tunel subteran, al cincilea, și că au fost construite noi drumuri. O comparație a imaginilor realizate în 2022 și 2023 arată că grămada de steril a crescut constant în dimensiune, ceea ce îi face pe analiști să creadă că tunelurile sunt extinse, a declarat Lewis.

În plus, zona principală de administrație și de sprijin a cunoscut noi proiecte de construcție. O nouă zonă de depozitare a fost construită în 2021 și 2022, care ar putea fi folosită pentru depozitarea explozibililor, a adăugat el.

„Situl de testare chinezesc este diferit de cel rusesc”, a spus Lewis. „Situl de testare chinezesc este vast și există multe părți diferite ale acestuia”.

„(Acesta) pare foarte ocupat, iar aceste lucruri sunt ușor de văzut în imaginile din satelit. Dacă și noi putem să le vedem, nici nu mai vorbesc de Guvernul SUA”, a adăugat el.

Activitatea crescută la Lop Nur a fost, de asemenea, observată într-un raport din aprilie al proiectului „Observatorul Chinei” al Fundației Sasakawa pentru Pace, un grup de experți din China din Japonia.

După o analiză a fotografiilor satelitare ale sitului Lop Nur, grupul a concluzionat că „obiectivul posibil al Chinei este de a efectua teste nucleare subcritice”.

Grupul a descoperit un posibil al șaselea tunel de testare aflat în construcție la Lop Nur, afirmând că „faptul că un tunel foarte lung a fost săpat de-a lungul terenului muntelui, cu curbe pe parcurs, indică faptul că construcția sitului de testare se află în faza finală”.

Într-o declarație pentru CNN, Ministerul de Externe al Chinei a criticat raportul ca fiind „o exagerare a «amenințării nucleare a Chinei»” și l-a descris ca fiind „extrem de iresponsabil”.

„De la anunțul de suspendare a testelor nucleare din 1996, partea chineză a respectat în mod constant această promisiune și a lucrat din greu pentru a apăra consensul internațional privind interzicerea testelor nucleare”, a declarat acesta.

Acesta a adăugat că lumea internațională ar trebui să fie „foarte vigilentă” în ceea ce privește activitățile Statelor Unite în materie de teste nucleare.

Activitate în deșertul Nevada

SUA publică o versiune neclasificată a Nuclear Posture Review la fiecare câțiva ani, care oferă o imagine de ansamblu a rolului armelor nucleare în strategia lor de securitate.

Cel mai recent raport, publicat în luna octombrie a anului trecut, spunea că Washingtonul va lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în „circumstanțe extreme”. Cu toate acestea, raportul a precizat, de asemenea, că SUA nu adoptă o „politică de neutilizare”, deoarece aceasta ar duce la un „nivel inacceptabil de risc” pentru securitatea sa.

SUA au efectuat ultimul lor test subteran în 1992, dar Lewis a declarat că SUA se mențin de mult timp într-o stare de pregătire pentru un test nuclear, gata să reacționeze dacă unul dintre rivalii acționează primul.

„Statele Unite au o politică de a fi pregătite să efectueze un test nuclear într-un termen relativ scurt, aproximativ șase luni”, a spus el.

Imaginile comerciale din satelit, realizate deasupra sitului de teste nucleare din Nevada, cunoscut oficial sub numele de Nevada National Security Site, arată că o instalație subterană - complexul U1a - a fost extinsă foarte mult între 2018 și 2023.

Administrația pentru Securitate Națională (NNSA), o ramură a Departamentului american al Energiei, care supraveghează situl, afirmă că laboratorul este destinat efectuării de experimente nucleare „subcritice”, o practică de lungă durată menită să asigure fiabilitatea armelor din stocul actual fără a efectua teste la scară largă.

„În experimentele subcritice, explozibilii chimici de mare putere generează presiuni ridicate, care sunt aplicate materialelor pentru arme nucleare, cum ar fi plutoniul. Configurația și cantitățile de explozibili și materiale nucleare sunt de asemenea natură, încât nu se va produce nicio explozie nucleară", se arată pe site-ul NNSA.

Ca răspuns la solicitarea de comentarii a CNN, un purtător de cuvânt al NNSA a confirmat că a fost „recapitalizată infrastructura și capacitățile științifice” de la situl de testare din Nevada, ceea ce include achiziționarea de noi surse și detectoare avansate, dezvoltarea tehnologiei de măsurare a reactivității și continuarea activității de tunel.

„(Acest lucru) va oferi capacități moderne de diagnosticare și date pentru a ajuta la menținerea siguranței și a performanței arsenalului nuclear al SUA fără a mai efectua teste subterane cu explozibili nucleari”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un raport al Biroului guvernamental de responsabilitate al SUA (GAO), publicat în luna august, afirmă că SUA vor construi două dispozitive de măsurare la situl din Nevada pentru „a face noi măsurători ale plutoniului în timpul experimentelor subcritice”.

Dispozitivele și îmbunătățirile infrastructurii aferente, necesare „pentru planurile de modernizare a arsenalului de arme nucleare”, vor costa aproximativ 2,5 - 2,6 miliarde de dolari și vor fi gata până în 2030, potrivit raportului GAO.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat pentru CNN că acesta monitorizează îndeaproape activitățile militare ale Rusiei, dar a adăugat că „nu a văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară”.

Cu toate acestea, extinderea instalațiilor de la situl de testare din Nevada ar putea alimenta temerile Moscovei și Beijingului că Washingtonul s-ar putea pregăti pentru un test nuclear - deoarece, deși ambele țări ar putea vedea dezvoltarea din imaginile din satelit, nu au capacitatea de a verifica independent ce se întâmplă la interior, a declarat Lewis.

Iar astfel de percepții pot deveni periculoase, mai ales în epoca actuală, cu frică și lipsă de încredere din toate părțile, a spus el.

Modernizarea continuă

Hans Kristensen, directorul Proiectului de informare nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a fost de acord că există un pericol real de escaladare a testelor în cazul în care una dintre marile puteri ar face acest lucru.

„În momentul în care una dintre marile puteri nucleare aruncă undeva o armă nucleară, știți, nu există nicio îndoială că toată lumea o face”, a spus el.

Într-un anuar recent privind forțele nucleare mondiale, semnat de Kristensen și publicat în iunie de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), analiștii au concluzionat că toate puterile nucleare ale lumii - printre care se numără și Regatul Unit, Franța, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel - au continuat anul trecut să își „modernizeze arsenalele nucleare”.

Rusia, de exemplu, a anunțat la 1 septembrie că noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat sau „Satan II” este operațională. Sarmat ar putea transporta 10 și, eventual, mai multe focoase nucleare cu ținte independente, cu o rază de acțiune de până la 18.000 de kilometri (sau aproximativ 11.185 de mile), potrivit Missile Defense Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

De asemenea, SUA construiește noi sisteme de lansare a focoaselor nucleare, precum bombardierul invizibil B-21 și submarinul cu rachete balistice din clasa Columbia. Ca parte a modernizării, vor fi adăugate, de asemenea, situri de depozitare nucleară la bazele US Air Force din Ellsworth și Dyess, a scris Kristensen într-un raport publicat în 2020 în Federation of American Scientists.

Raportul SIPRI a precizat că Rusia și SUA dețin în prezent aproximativ 90% din toate armele nucleare din lume, SUA având în prezent peste 3.700 de focoase nucleare stocate, iar Rusia aproximativ 4.500. Ambele țări își mențin arsenalele nucleare strategice în stare de alertă de tip „hair-trigger”, ceea ce înseamnă că armele nucleare pot fi lansate rapid.

Arsenalul nuclear al Chinei a crescut de la 350 de focoase în ianuarie 2022 la 410 în ianuarie 2023.

În trecut, China nu a unit focoasele cu vectorii, menținându-și forțele nucleare în stare de „alertă scăzută”. Dar ONG-ul Arms Control Association (ACA) a declarat anul acesta că, în prezent, armata chineză rotește lunar batalioanele de rachete de la statutul de așteptare la cel de gata de lansare.

Fiona Cunningham, cercetător în cadrul Programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a scris în revista numărul din august al revistei publicate de ACA că poziția nucleară a Beijingului este greu de discernut.

„Dimensiunea, precizia, disponibilitatea și diversitatea tot mai mari ale arsenalului chinezesc consolidează credibilitatea capacității țării de a amenința cu represalii în cazul unui atac nuclear”, a scris ea.

Dar Kristensen a declarat pentru CNN că, deși toate cele trei mari puteri s-au angajat în teste subcritice, el crede că „un test nuclear la scară largă este puțin probabil”.

Daryl Kimball, directorul executiv al Arms Control Association, a fost de acord, scriind în buletinul informativ din septembrie al organizației că „China, Rusia și Statele Unite continuă să se angajeze în activități legate de arme în fostele lor situri de testare nucleară”.

Dar Kimball a remarcat că, fără un test real, „este mai dificil, deși nu imposibil, ca statele să dezvolte, să dovedească și să pună în practică noi modele de focoase”.

Ce rost au mai multe teste?

Dar dacă toate cele trei țări au suspendat testele nucleare începând cu anii 1990, ce ar putea câștiga de pe urma reluării acestor teste?

Lewis a spus că un motiv pentru a testa, în special pentru China, este acela de a obține date mai actualizate pentru modelele computerizate care arată ce va face o explozie nucleară. Pentru că, în timp ce Statele Unite și Rusia au efectuat sute de teste, China a făcut doar aproximativ 40 și are semnificativ mai puține date.

„Acele 40 de teste au fost făcute în anii 1960, 1970, 1980, când tehnologia lor nu era atât de înaltă. Datele pe care le au nu sunt atât de bune”, a declarat Lewis.

Alții subliniază faptul că marile puteri nu au testat arme nucleare cu randament scăzut, care produc o explozie nucleară mai mică, care ar putea viza o anumită unitate sau formațiune de pe câmpul de luptă, mai degrabă decât distrugerea unui oraș mare.

Într-un raport din 2022 pentru Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Baltimore, cercetătorii Michael Frankel, James Scouras și George Ullrich sugerează că SUA ar putea ezita să riposteze la un atac rusesc de mică putere, deoarece nu a testat tipurile de arme pe care ar trebui să le folosească.

„Deși Statele Unite au acum în arsenal mai multe arme cu putere redusă, acestea sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ și al diversității sistemelor de lansare”, se arată în raportul lor, intitulat „Tickling the Sleeping Dragon's Tail”.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI