CNN | Lumea privită prin ochii lui Putin. Mentalitatea lui este produsul unei experiențe KGB rasiste, elitiste și xenofobe din epoca Războiului Rece

Vladimir Putin
Vladimir Putin
13 aprilie 2022, 09:47

Mai grăitor, liderii occidentali se pregătesc pentru un conflict prelungit, având în vedere șansele reduse ca președintele rus Vladimir Putin să se grăbească pentru o ieșire, indiferent de pierderile sale pe câmpul de luptă și de provocările tot mai mari de acasă, arată o analiză publicată de CNN

Occidentul trebuie să recunoască că Putin nu este unul care  să respecte regulile altora. Dar nici el nu este genul sinucigaș dacă se exercită o presiune crescândă. Viitorul depinde de măsurarea cu acuratețe a intențiilor lui Putin prin mentalitatea și viziunea sa asupra lumii, nu prin a noastră, o capacitate de care Occidentul nu dispune.

Putin este un fost ofițer KGB care a devenit major în timpul Războiului Rece

Ofițerii de informații, în special cei care desfășoară operațiuni în domeniul străin, sunt cei care își asumă riscuri, dar nu și jucători. Încercarea de a face din acest conflict o ciocnire existențială a civilizațiilor nu a fost nici emoțională și nici lipsită de caracter pentru Putin, având în vedere mediul său, unul care include o predispoziție de a folosi terorismul ca instrument.

Catherine Belton, autoarea cărții „Oamenii lui Putin: cum KGB-ul a luat înapoi Rusia și apoi a luat asupra Occidentului”, a scris că, în timpul misiunii sale de KGB la Dresda – atunci Germania de Est – Putin a lucrat în sprijinul membrilor Fracțiunii Armatei Roșii, grupul terorist de extremă stângă responsabil pentru bombardamentele, răpirile și asasinatele din Germania de Vest în anii ’70 și ’80. Putin este cu greu reținut de ordinul de după cel de-al Doilea Război Mondial sau de regulile marchizului de Queensberry pentru sportivitate. El crede că SUA și aliații săi au stabilit astfel de reguli pentru a-și promova propriile valori și interese pe cheltuiala Rusiei. Acea experiență i-a fost adusă acasă când a asistat la prăbușirea Uniunii Sovietice și, odată cu aceasta, la ordinea mondială bipolară pe care o cunoscuse.  Este important să-i demitificăm deciziile, înțelegând că mentalitatea lui este produsul unei experiențe KGB rasiste, elitiste și xenofobe din epoca Războiului Rece.

Președintele rus crede că Ucraina, ca și alte state foste sovietice, sunt părți ale Rusiei cucerite din punct de vedere istoric

Putin este întruchiparea unei astfel de condiționări de-a lungul vieții ale cărei acțiuni ilustrează o credință fermă în spusele grotești și mai literale ale lui Sun Tzu și Machiavelli că scopurile justifică mijloacele. El crede că Ucraina, ca și alte state foste sovietice, sunt părți ale Rusiei cucerite din punct de vedere istoric, pentru că asta a fost condiționat să creadă. Populația acestor teritorii, deși în ochii lui este inferioară din punct de vedere etnic și social față de rușii din propria sa castă înaltă, sunt de drept cetățenii și iobagii săi. Dezumanizarea lor, precum și reclamarea amenințărilor din interior permit utilizarea epurărilor, înfometării și lagărelor de concentrare precum cele pe care Josif Stalin le-a folosit fără ezitare. Și, de asemenea, explică perspectiva din spatele comentariilor lui Putin despre o „ autopurificare a societății ” și strategia sa brutală în Ucraina.

Înspăimântător, capacitatea lui Putin de a dezumaniza oamenii ca trădători care trebuie să se adapteze, să fie reeducați sau îndepărtați cu forță nu este o nebunie sau unică pentru el. Ar trebui să recunoaștem atitudinea lui ca fiind reflectarea unei mentalități înrădăcinate în greșelile istorice la care el și cei din generația sa cred că a fost supusă Rusia.

Știind acest lucru, Occidentul ar trebui să fie hotărât să nu permită ca conflictul din Ucraina să continue la nesfârșit, cu Putin încercând un război de uzură. Deși nu este în mod conștient imprudent, Putin suferă de orgoliul celor puternici. Dacă este ca ceilalți ofițeri de informații ruși, Putin este probabil să fie în mod natural defensiv atunci când este contestat, crezând că concluziile sale sunt rezultatul unui studiu intens, al expertizei și al propriilor sale teste exhaustive.

Constrângerea lui Putin necesită vigilență și riscuri calculate

Este nevoie de mare atenție atunci când se va dori să i se forțeze mâna. Cu cât amenință mai mult, cu atât acea mână va fi mai slabă. Dacă negocierile oferă posibilitatea unui acord, acesta va fi doar la fel de obligatoriu ca și circumstanțele predominante, necesitând o campanie pe termen lung pentru a menține presiunea adecvată pentru a-l constrânge. A-l ține în frâu pe Putin înseamnă a-ți aminti trecutul ca prolog. Pacea va necesita vigilență și consecvență în valorificarea consecințelor tangibile ale agresiunii.

Putin va escalada dacă va putea, va testa granițele, va săpa dacă i se permite, dar va face compromisuri din necesitate dacă nu poate. Ceea ce Putin nu va face este să-și reformeze sau să-și abandoneze viziunea, așa că este imperativ să înțelegem acea viziune prin ochii lui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite