CNCD: Nu a existat discriminare directă în cazul de la supermarketul din Odorheiu Secuiesc

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat, miercuri, printr-un comunicat că în incidentul din hipermarketul de la Odorheiu Secuiesc, în care una dintre angajatele magazinului nu cunoştea limba română şi nu putea vorbi cu clienții, nu a fost vorba despre discriminare directă, nu exista un tratament diferentiat și un raport de cauzalitate între criteriul invocat și fapta.

06 Septembrie 2017, 15:56 (actualizat 06 Septembrie 2017, 17:05) |
Magazin Odorheiul Secuiesc

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după apariția în spațiul public a înregistrării video prin care bărbatul în cauză susține că i-a fost refuzat accesul la serviciile oferite de supermarketul din Odorheiu Secuiesc din cauza faptului că este de naționalitate română și vorbește doar limba română.

În urma anchetei efectuate, CNCD a constatat că vloggerul, care a postat înregistrarea video pe internet nu a respectat regulile de etică ale testării ce țin de corectitudinea dovezilor, filmul nefiind redat în integralitatea sa, 'fiind ușor de observat că este în mai multe momente tăiat și prelucrat'. Totodată, autorul testării a omis să specifice faptul că, înainte de înregistrarea în cauză, a mai avut două dialoguri cu vânzătoarea, precizează comunicatul.

În hotărâre se mai arată că nu a existat un tratament diferențiat, toți clienții fiind tratați în mod egal și nefiind serviți înainte de ora de deschidere, respectiv ora 10.00, și că refuzul de a avea acces la serviciile punctului de lucru "nu a fost din cauza apartenenței autorului testării la o naționalitate sau din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru".

De asemenea CNCD arată că prin publicarea filmului testării s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenței etnice, săvârșită prin răspândirea unor informații incomplete sau false.

În ceea ce privește amenda aplicată supermarketului de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Colegiul a constatat că 'ANPC nu s-a pronunțat pe existența unei posibile fapte de discriminare, ci a sancționat doar comportamentul vânzătoarei, fără o cercetare a tuturor circumstanțelor în care a avut loc incidentul'.

Hipermarketul din Odorheiul Secuiesc a fost amendat cu zece mii de lei pentru că angajata nu cunoștea limba română şi nu putea vorbi cu clienții.

CNCD recomandă agenților economici să adopte măsuri pentru a asigura cunoașterea limbii oficiale a statului la un nivel rezonabil de către angajații care au în fișa postului sarcini ce țin de deservirea clienților.

Colegiul director a hotărât în unanimitate următoarele:

1. fapta prezentată prin filmul din speta nu intruneste elementele constitutive ale discriminarii directe, lipsește tratamentul diferențiat si nu exista un raport de cauzalitate între criteriul invocat și faptă; 
2. condamna public orice comportament de incitare la ura pe criteriul apartenenței etnice, săvârșită prin răspândirea de informații incomplete sau false, prin exploatarea prejudecăților din societatea din România, având ca scop sau efect tensionarea relațiilor interetnice;
3. recomandă părții reclamate și tuturor agenților economici să adopte măsuri pentru a asigura cunoașterea limbii oficiale a statului la un nivel rezonabil de către angajații care au în fișa postului sarcini ce țin de deservirea clienților;
4. se va comunica o copie a hotărârii părții reclamate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI