Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri

Toate instalaţiile nucleare de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există niciun pericol, iar măsurătorile efectuate nu au semnalat depăşiri ale nivelului de radiaţii, informează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), într-un comunicat.

21 Martie 2022, 20:52 (actualizat 21 Martie 2022, 21:02) Știrile TVR |
Război în Ucraina. Cernobîl

"Referitor la unele materiale de presă privind declaraţiile companiei ucrainene Energoatom, referitoare la sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere din zona centralei de la Cernobil, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări: Nefuncţionarea sistemului automat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere aferentă centralei de la Cernobil nu reprezintă un motiv de creştere a radioactivităţii mediului. Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobil şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean", se menţionează în comunicat.

Precizările vin după ce compania nucleară a Ucrainei, Energoatom, a avertizat că nu poate monitoriza radiațiile de la Cernobîl. Oficialii ucraineni au arătat că există riscul ca nivelul radiației să crească în jurul centralei atomice dezafectate deoarece sistemele de monitorizare și de stingere a incendiilor nu mai funcţionează.

CNCAN subliniază că, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI