CNCAN: Prezenţa ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată după 3 octombrie

Prezenţa ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie. Măsurătorile efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franţa arată că nivelul concentraţiei nu a pus în pericol sănătatea populaţiei sau mediul, au transmis, luni, reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), la solicitarea Agerpres.

11 Decembrie 2017, 17:04 (actualizat 11 Decembrie 2017, 17:24) |
Radioactivitate

Pe 24 noiembrie, CNCAN informa că a fost identificată substanţa Ruteniu-106 în aer, pe teritoriul României, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie 2017.

Aceasta după ce, în septembrie, substanţa a fost identificată şi în Rusia.

Comisia special constituită la Moscova pentru a investiga cauzele acestei poluări a precizat, duminică, faptul că în România concentraţia substanţei este mai mare decât cea măsurată în Federaţia Rusă.

Contactaţi de Agerpres pentru un nou punct de vedere pe marginea acestui subiect, oficialii CNCAN au susţinut că nu a mai fost detectat ruteniu pe teritoriul ţării noastre ulterior datei de 3 octombrie.

'Evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franţa au concluzionat că valorile concentraţiei măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 - zeci de miliBq/m3, iar concentraţiile înregistrate în aer nu au avut consecinţe nefavorabile pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu', au precizat oficialii CNCAN.

Aceştia au arătat că nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul ţării noastre, deoarece România a fost prima ţară în calea curenţilor de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa.

În plus, măsurătorile au fost efectuate în timp real, faţă de cele din Federaţia Rusă, care au fost efectuate în aceeaşi perioadă de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa.

'Facem precizarea că sursa de provenienţă a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul ţării noastre, întrucât România nu deţine capabilităţi de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfăşurate activităţi de transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul naţional. Nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federaţiei Ruse', au mai spus reprezentanţii CNCAN.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI